De Glasvezel blijf ook voor de Dorpsraad (DR) Nes aan de Amstel een hoofdpijndossier.  Net als in eventueel andere ‘buitengebieden’ van Amstelveen. Dat bleek opnieuw tijdens de vergadering van dinsdag.

Al in 2019 was er een overeenkomst voor het buitengebied met Getnet over een sneller internet, inclusief het Amsterdamse Bos. Dat bedrijf beloofde toen de aanleg begin 2020, maar het is nog steeds niet.

Bankras

Hoewel het buitengebied eigenlijk op Glasvezel voor een goed werkend internet is aangewezen, dreigt het nu eerder in de bebouwde kom door KPN te worden aangelegd. Nauwelijks een jaar geleden opende wijlen wethouder Ellermeijer in Bankras die aanleg. Met Getnet ging KPN in gesprek, want het ging allemaal toch niet zo vlot als het destijds leek. Er waren al diverse andere providers en de Dorpsraad constateerde dinsdag dat het niet opschiet.

Prijskaartje

“Er hangt een prijskaartje aan”, zei een lid van die raad. Van de corporatie Eigen Haard is voor de huurwoningen-bewoners niets te verwachten. Hooguit een bijdrage. “Dat is het maximum”, veronderstelde iemand. Een eerste levensbehoefte is het geworden, die in de toekomst alleen maar groter wordt, zei destijds Ellermeijer over internet. Daar was men zich ook in de DR-vergadering pijnlijk van bewust. Het is een van de problemen voor de nieuwe DR. Die vergadert op 5 september voor het eerst en wordt dan ook geïnstalleerd. De DR is een adviesorgaan van de gemeente rad gevraagd en ongevraagd adviezen geeft.

Parkeren

De gemeente gaat voor een degelijk parkeerterrein bij de Urbanuskerk in de Nes zorgen. Dat hebben de wethouders Herbert Raat en Frank Berkhout toegezegd, tijdens een zogeheten werkbezoek aan Nes aan de Amstel, zo deelde voorzitter Hermann Ruhe dinsdag aan de Dorpsraad mee.

De raad voelt voor overleg op ‘projectbasis’ met andere wijken. Dus niet voor vrij oeverloos praten met alle wijken tegelijk, via een zogenaamd wijkorgaan. Dat wordt door Participe – dat alle wijkcentra beheert – in stand gehouden. In Nes praat men liever met één van de wijken als daar aanleiding toe is. Dat gaat sneller, vinden de Nessers.

Zwarte Kat

Dorpsraadslid Sandra Meulenbelt, juridisch beleidsmedewerker van de gemeente Uithoorn, vond eigenlijk dat over de ontheffing door de provincie Noord-Holland over de Zwarte Kat, de volgende coalitie (met BBB, red.) moet beslissen. De gemeente Amstelveen heeft die ontheffing voor de bouw van drie villa’s op de plek van café De Zwarte Kat aangevraagd op last van de Raad van State. Die verklaarde de door de gemeenteraad vastgestelde wijziging van het bestemmingsplan, waardoor de bouw kon doorgaan, nietig. De provincie vindt namelijk dat er in het gebied langs de Amstel niet gebouwd mag worden. De Dorpsraad en de Bewonerscommissie van Buurtschap De Zwarte Kat zijn het met dat standpunt eens. Maar Noord-Holland heeft de macht een ontheffing te verlenen. “Het is nu weer afwachten”, zei Meulenbelt.

Woonprobleem

Ook in Nes aan de Amstel bestaat een tekort aan woningen, waardoor Nessers soms zeventien jaar op de wachtlijst staan. “Je moet er bovenop zitten”, vond DR-lid Henk Jurriën. Hij voelde voor acties bij het gemeentehuis, maar werd tegengesproken door iemand die erop wees dat het een kwestie is van Woningnet.

Dorpsvisie

Wat willen de dorpsbewoners in het dorp? Daarover werd gesuggereerd een enquête te houden. Nou ja, voorlopig sluit men zich aan bij de gemeente, die de meningen van inwoners vraagt, omdat B&W een visie ‘Gezonde Leefomgeving’ voor heel de stad willen. Opdat de Nes daarin niet ontbreekt wordt iedere Nesser gevraagd zij of haar suggesties kenbaar te maken op www.denkmee.amstelveen.nl , het online participatie platform, waarop een enquête staat. In de volgende dag al verschenen Nieuwsbrief van de Dorpsraad staat: “De Dorpsraad roept de inwoners van Nes a/d Amstel en haar buitengebied op de enquête in te vullen en ideeën voor verbetering van de leefomgeving te droppen. Geef hierbij aan dat Nes a/d Amstel je wijk is. De dorpsraad kan dan de informatie die uit de enquête en ideeën box naar voren komt ook gebruiken voor de ontwikkelingsvisie die we gaan opstellen.”
De oude Dorpsraad werd aan het einde van de vergadering van de publieke tribune af bedankt door de inzet van de leden. Overigens keren  de meesten terug in de nieuwe.

3 REACTIES

  1. Foutief hoofdlettergebruik: glasvezel dient met een kleine letter geschreven te worden. Wie zelfstandig naamwoorden graag met hoofdletters schrijft kan beter in Duitsland gaan wonen en schrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.