Voor de zoveelste keer is de invoering van de zogeheten Omgevingswet uitgesteld. Het uitstel had voornamelijk te maken met de IT-verbindingen tussen overheden. Maar op 1 januari 2024 dreigt het toch echt van te komen.

De gemeente ambtelijk is al jarenlang bezig zich op de nieuwe wet voor te bereiden, die vermindering van regelgeving tot doen heeft en 26 andere wetten gaat vervangen. Onder meer hebben raadsleden er mee te maken dat bestemmingsplannen niet meer bestaan en worden vervangen door één omgevingsplan voor heel het grondgebied.

Sneller

Voor de gemeenteraad verandert er door de nieuwe wet heel wat. Vorig jaar kreeg de ‘oude’ raad daarover al ambtelijke informatie, maar woensdag werden (voornamelijk de nieuwelingen onder de) raadsleden door ambtenaren voorgelicht. Die laatsten zijn er klaar voor, al moet in de praktijk blijken of het allemaal werkt. De Omgevingswet zorgt, behalve voor vereenvoudiging in de regelgeving, ook voor snellere procedures en meer duidelijkheid voor burgers en bedrijven, zegt de gemeente.

Verplicht

De Omgevingswet verplicht gemeenten onder meer een Omgevingsvisie te maken voor hun grondgebied en de ruimtelijke regels te borgen het Omgevingsplan. Daarover informeerden ambtenaren woensdag de raadsleden.  Van het omgevingsplan bleek aal veel gereed, maar de komende maanden wordt er nog aan gewerkt om het t.z.t. aan de raad voor te leggen. Net als de Omgevingsvisie trouwens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.