Behalve journalisten en andere medewerkers van media zijn eigenlijk alle andere inwoners van Amstelveen welkom tijdens de informatieavond van de Mediaraad op donderdag 15 juni (19.00 uur) in de Bibliotheek aan het Stadsplein.

Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties kunnen ook komen.

Subsidie

Er wordt informatie verstrekt over de zogeheten ‘najaarsronde’, waarvoor opnieuw zeventig mille beschikbaar is, net zoveel als voor de ‘voorjaarsronde’, toen van de zeven slechts drie journalistieke projecten door de Mediaraad werden goedgekeurd voor een totaal bedrag van € 43.600. De raad is over het algemeen niet erg te spreken over wat de lokale media bieden, althans niet zodanig dat hij er subsidies aan wil geven.

 Mediacafé

Het ‘Mediacafé’ in de bieb wordt van 19.00 tot 21.00 uur gehouden voor journalisten en andere burgers. Met hen praat de raad graag over de lokale journalistiek en over de manier waarop die versterkt kan worden.

Ook worden de bewonersgroepen van Amstelveen uitgenodigd te komen vertellen wat er in hun wijk leeft. Aanmelden voor een ‘pitch’ kan via info@mediaraadamstelveen.nl onder vermelding van mediacafé.

De Mediaraad hoopt op een grote opkomst van belangstellenden, zegt hij zelf. De Bibliotheek ligt aan Stadsplein 102 en aanmelden is niet nodig.

Doelen

Overigens zijn volgens de Kwinkgroep, die een onderzoek instelde, de doelen van de gemeenteraad met het Mediafonds niet gehaald. De door de politiek gehoopte resultaten bleven naar haar mening uit. Van de 25 aanvragen voor in totaal een half miljoen euro, werden er maar elf toegewezen voor twee ton, werd geconstateerd in een rapport van het adviesbureau. Het constateerde dat de lokale media onvoldoende in staat blijken hun waakhondfunctie te vervullen en niet of nauwelijks bezig te zijn met onderzoeksjournalistiek. In het coalitieakkoord staat dat de journalistiek een belangrijke rol speelt in de onafhankelijke communicatie van de gemeente, maar zelf probeert zij en pogen de politieke partijen die info, anders dan reclame, zoveel mogelijk tegen te houden. “De rol die de gemeente kan spelen in het stimuleren van de kwaliteit van de lokale journalistiek staat op gespannen voet met de onafhankelijkheid van de journalistiek”, zegt het rapport.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.