Met 4.722 inzamelde kleine en grote elektronische apparaten is openbare basisschool De Westwijzer winnaar geworden van de E-waste Race 2023, waaraan nog drie andere scholen deelnamen (ISA, De Bloeiwijzer en De Zwaluw). Zonder dat enig medium ervan op de hoogte was gesteld, kwam donderdagmiddag (8 juni) wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid en natuur- en milieueducatie) dat bekend maken en de prijs overhandigen.

De wedstrijd startte vorige maand op De Bloeiwijzer, voor speciaal onderwijs.

Schoolreisje

De aan de strijd deelnemende klas wint een geheel verzorgd schoolreisje naar het science museum NEMO in Amsterdam. Het communicatieteam, dat overigens na afloop wel een persbericht en foto’s stuurde, gaf toe nooit media uit te nodigen op scholen. Volgens een woordvoerster met het oog op de ‘privacy’ van kinderen, van wie er sommigen ouders hebben die bezwaar maken tegen foto’s. Wat niet wegneemt dat de gemeente een foto van de winnende klas stuurde.

Affiches

De winnaars maakten zelf affiches, gingen deuren langs en gaven in andere klassen voorlichting. Gordon zei trots op de klas te zijn die bijna 5.000 elektronische apparaten heeft ingezameld. “Zowel kinderen als volwassenen leren door de E-waste Race bewuster met het thema recyclen om te gaan”, zei ze. Volgens haar moet elektronisch afval apart worden ingezameld, zodat bruikbare onderdelen eruit zijn te halen om opnieuw te gebruiken. “En dat is allemaal goed nieuws voor ons milieu,” zegt Gordon.

Meer dan vorig jaar

De vier scholen haalden met hulp van buurtbewoners in totaal 8.304 oude elektronische apparaten op, ruim 3.000 stuks meer dan vorig jaar. Tijdens de race konden bewoners hun oude elektronische apparaten, zoals een oud toetsenbord, keukenmachine of defecte smartphone, online aanbieden. Leerlingen kwamen de spullen dan thuis ophalen. Ook hielpen de scholieren mee bij reparatie van kapotte apparaten in het Repair Café. Inwoners kunnen daar gratis spullen laten repareren door vrijwilligers. In dit geval dus scholieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.