“Goed dat jullie er zijn”, zei burgemeester Tjapko Poppens woensdagmorgen tegen leerlingen van de basisschool De Zwaluw. Samen stonden zij bij het monument aan de Nesserlaan, waar zij – zoals elk jaar – Antoon de Lange herdachten, de inwoner van Nes aan de Amstel die twee dagen nadat WOII was afgelopen alsnog door SS’ers op die plek werd vermoord.

Halfbroer Ton  van De Lange was er ook bij. Hij vertelde dat diens vader, na in zijn eerste huwelijk onder meer de vermoorde Antoon te hebben gehad, na de dood van zijn vrouw opnieuw in 1949 was getrouwd en kinderen kreeg. “Mijn vader heeft toen mij naar zijn eerdere zoon Antoon vernoemd”, zei Ton de Lange.

Abstract

Leerlingen het door de school De Zwaluw in de Nes geadopteerde monument lazen door hen zelf geschreven gedichten voor, die zij vervolgens vergezeld een witte roos in de heg rond het monument staken. Het waren ongeveer vijftien gedichten, waarin het woord ‘vrijheid’ de kern was. De burgemeester zei tegen de kinderen veel bijzondere bijdragen te hebben gehoord. Er was naar zijn zeggen door de leerlingen nagedacht over de begrippen oorlog en vrijheid. “Oorlog is voor jullie nog een abstract begrip, want je hebt die nooit meegemaakt.” Helaas moet voor vrijheid vaak gevochten worden, bleek uit zijn woorden. Behalve de burgemeester namens de gemeente legde bestuurslid Sandra van Engelen van de organiserende stichting Amstelveen Oranje en drie leerlingen van  de Zwaluw een bloemstuk tijdens de herdenking die ook een minuut stilte inhield.

Twee dagen

Antoon de Lange (24) behoorde tot de Binnenlandse Strijdkrachten en een afdeling daarvan had zich gelegerd in een school bij het Ouderkerker gemeentehuis, waar die avond – 7 mei 1945 – een bevrijdingsfeest aan de gang was. Maar bij de BS was het bericht binnen gekomen dat SS’ers fietsen vorderden om weg te komen. Toen De Lange de Nesserlaan op reed, die hij goed kende, werd hem dat noodlottig. Van de lokale politiek waren alleen raadslid Michel Becker van Actief voor Amstelveen en burgerlid Bert Rouwenhorst van het CDA aanwezig.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.