Om de stijgende energiekosten een beetje te compenseren voor ondernemers en maatschappelijke instellingen is nu een gemeentelijk Noodfonds voor Stijgende Lasten ingesteld.

Om ondernemers en maatschappelijke instellingen met een hoge energierekening te ondersteunen stellen B&W een subsidieregeling in.

Snel

De regeling dient om de gestegen energiekosten éénmalig te compenseren voor diegenen die in acute problemen zitten. Wethouder Elzakalai (economische zaken): “In de afgelopen periode zijn de energiekosten voor ondernemers sterk gestegen. De gemeente heeft een noodfonds ingesteld om onder andere deze ondernemers te ondersteunen. Op basis van de input van andere gemeenten is een subsidieregeling opgesteld door de gemeente Amstelveen. De subsidieregeling is duidelijk en snel uit te voeren. Op deze manier kunnen ondernemers die in acute nood zijn goed ondersteunen.”

Wissel

Wethouder Herbert Raat (kunst, cultuur en sport): “De hogere energierekeningen trekken in veel gevallen een zware wissel op de begrotingen van culturele instellingen en sportverenigingen. Zeker voor de sportverenigingen die vaak alleen inkomsten uit contributie kunnen genereren. Met de laagdrempelige subsidieregeling willen we ervoor zorgen dat de instellingen en verenigingen die in acute nood verkeren het hoofd boven water kunnen houden in deze financieel lastige tijd.”

MKB

De subsidieregeling voor het MKB verstrekt een eenmalige subsidie van maximaal € 5000 aan ondernemers die te maken hebben gehad met een aantoonbare stijging van de energielasten. Ondernemers kunnen hun stijging aantonen door de energienota van de maand met de hoogste kosten en de maand met de laagste kosten laten zien. Daarbij moet ze laten zien dat de stijging wordt veroorzaakt door een stijging van de tarieven van gas en elektriciteit. De regeling richt zich op de stijgende energiekosten over 2022 en 2023 bij ondernemers met 2 tot 50 werknemers. De specifieke voorwaarden staan opgenomen in de subsidieregeling. Daarvoor is maximaal €350.000,- beschikbaar. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Maatschappelijke instellingen

De subsidieregeling voor maatschappelijke instellingen verstrekt een eenmalige subsidie aan hen die door energiekosten in acute financiële problemen komen of dat dit jaar verwachten. Voor kleingebruikers geldt een eenmalige subsidie van maximaal € 15.000 per aanvraag. Voor grootgebruikers is dit maximaal € 60.000. De regeling staat onder voorwaarden ook open voor instellingen waarmee de gemeente geen subsidierelatie heeft, uitgezonderd instellingen die omzet generen vanuit het Rijk of anders.

Energieloket

Bij het Energieloket Amstelveen kunnen ondernemers en maatschappelijke instellingen terecht voor informatie over het verduurzamen van het bedrijfspand. Er is informatie over energiebesparende maatregelen per sector, subsidies, financieringsmogelijkheden en wet- en regelgeving. Per thema worden er partijen geadviseerd die kunnen helpen met maatwerkadvies en ondersteuning bij de praktische uitvoering.  www.amstelveen.nl/subsidie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.