Het heeft even geduurd maar Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan, waar kunstenaars een oude school ter beschikking kregen, is nu een klimaatbestendige voorbeeldtuin op het voorheen slechts betegelde voorplein rijker. Wethouder Floor Gordon van Duurzaamheid opende die dinsdag, tijdens de landelijke ‘Week van de Groene Tuin’.

In de tuin kunnen inwoners volgens de gemeente zien hoe ze maatregelen moeten nemen om hun eigen omgeving voor te bereiden op de toekomst.

Groen

Gordon vertelde er over het voorkomen van wateroverlast na hevige buien, het bieden van verkoeling bij hitte en het vasthouden van water bij droogte. “Een groene leefomgeving is goed voor welzijn en gezondheid. Met de voorbeeldtuin willen we inwoners motiveren hun eigen tuin of omgeving beter voor te bereiden op de toekomst”, zegt ze. De gemeente ruim dertig procent van het versteende plein omgevormd naar groen. “De gewipte tegels zijn hergebruikt tot een zitmuur die in de tuin te zien is. In het midden van de tuin ligt een natuurvriendelijke laagte, een wadi, bedoeld voor het tijdelijk vasthouden van regenwater,” zegt Gordon.

Samen met inwoners

Het voorbereiden op het veranderende klimaat is volgens de wethouder standaard onderdeel van alle projecten van de gemeente. “Het klimaatbestendig maken van de stad kan de gemeente niet alleen. Dit moet samen met inwoners. Daarom stimuleren we inwoners om tuintegels te wippen, bomen en ander groen te planten, een groen dak of een geveltuin aan te leggen. Nu kunnen Amstelveners ook in de voorbeeldtuin ideeën op doen. De komende tijd zal de beplanting in de tuin steeds meer in bloei komen.”

Tips

Een deel van de klimaattuin is ingericht voor inwoners met ‘groene vingers’. Daarnaast zijn er onderhoudsarme voorbeelden, zoals het plaatsen van een regenton of het planten van bodembedekkers. Deze lage planten groeien breeduit, bedekken een groot oppervlakte en gaan de groei van onkruid tegen. Naar aanleiding van een motie van oud-raadslid Sandra van Engelen (CDA) staat er midden in de tuin een ‘verhalenbank’. Inwoners kunnen hier met de telefoon een code scannen en luisteren naar verhalen over de geschiedenis van de omgeving.

Bij de opening waren omwonenden, atelierhouders, groenprofessionals en geïnteresseerden aanwezig. De aanwezigen kregen een rondleiding. Aannemer, boomkwekerij en ontwerpers van ‘de verhalenbank’ presenteerden zich.

3 REACTIES

  1. Deze oude school kan beter gebruikt worden voor taalonderwijs in al zijn aspecten. Redelijk centraal gelegen en ook goed bereikbaar met bus en fiets plus deze lokatie lijkt me wat goedkoper als de volksuniversiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.