Oppositiepartij GroenLinks pleitte woensdag samen met coalitiepartners VVD en D66 voor vestigingsmogelijkheden flitsbezorgers buiten bedrijventerreinen. Dat moet volgens een motie wel gepaard gaan met strikte voorwaarden.

Maar het door B&W voorgestelde paraplu-bestemmingsplan om die bedrijven alleen op bedrijventerreinen ging de drie te ver.

Behoefte

“Flitsbezorgdiensten binnen de gemeentegrenzen voorzien in een belangrijke behoefte van inwoners en bieden lokale werkgelegenheid”, VVD-raadslid Janneke Leegstra. Ook van mede-indieners Tawros Aslanjan (D66) en Fatumo Mahamed Farah (GL) kwam hetzelfde geluid.

Amendement

Het raadsvoorstel dat voorlag maakte alleen vestiging op bedrijventerreinen mogelijk, en sloot daarbij ook Legmeer uit wegens het plan daarvan een woon-werkwijk te maken in de toekomst. Volgens de indieners van de motie zou Legmeer in elk geval voorlopig een prima uitvalsbasis zijn, zonder direct omwonenden die overlast zouden kunnen ervaren. Daarom is er een amendement door de gemeenteraad aangenomen om dit mogelijk te maken.

Motie

De eveneens aangenomen motie geeft opdracht bij het opstellen van het paraplubestemmingsplan de vestiging van flitskoeriers buiten bedrijventerreinen mogelijk te maken. Als het tenminste om een geschikte locatie gaat, die aan de criteria in het afwegingskader voldoet. Voor deze uitzonderingslocaties zal volgens huidige regelgeving een bestemmingsplanwijzigingsprocedure worden doorlopen waarbij zaken als verkeersafwikkeling, algehele verkeersveiligheid en buurtparticipatie worden meegewogen.

Afweging

Het (geamendeerde) aangenomen afwegingskader voor vestigingslocaties van flitskoeriers is enkel van toepassing op nieuwe vestigingen; de huidige vestiging van flitsbezorgdienst Getir in het winkelcentrum van Kostverlorenhof blijft dan ook bestaan. Meer vestigingsopties binnen de gemeente kunnen ervoor zorgen dat zij in de toekomst andere locaties gaan overwegen die mogelijk meer passend zijn en minder impact hebben op de directe omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.