(Door Stefan J. Bos)

De dementerende broer van wijlen voetbal legende Johan Cruijff is maandagmorgen op 78-leeftijd overleden. Henny Cruijff woonde jarenlang in de Bankrashof. Hij is de vader van de bekend geworden Estelle Cruijff, die ooit in Amstelveen met Ruud Gullit trouwde en daarna een relatie had met o.a. kickbokser Badr Hari.

Henny wordt door buurtbewoners als een met andere mensen begane man werd omschreven. De laatste jaren verbleef hij in een verpleeghuis waar zijn vriendin hem veel bezocht. Bij het appartement in Bankrashof prijkte jarenlang een bord waarin Cruijffs groenten werden aangeprezen, een herinnering aan de winkel van de vader van de broers in het Amsterdamse betondorp.

Gullit

Lange tijd had ex-voetbalvrouw Estelle Cruijff, die ooit in Amstelveen trouwde met Ruud Gullit en daarna o.a. een relatie had met kickbokser Badr Hari, naar eigen zeggen een moeizame relatie met haar vader. Dat veranderde in 2014 toen zij hem urenlang aan de lijn had over haar door de media verslagen uiteengevallen relatie met Badr Hari. “Ik had dat telefoontje niet zien aankomen. Ons gesprek verliep keurig,” zei Henny Cruyff destijds tegenover weekblad Story. “Er vielen geen verwijten. Ze zat in de malaise. Ik heb haar twee uur aan de lijn gehad. Ze heeft me alles verteld, haar hart gelucht. Ik heb me stilgehouden, alleen maar een luisterend oor geboden.”

Voetbalveld

Het contact tussen Henny en Estelle bleef niet bij dat ene telefoontje. Ook kon Henny zijn kleinzoon Maxim weer in de armen sluiten. Regelmatig nam Henny hem mee naar het voetbalveld om daar samen te spelen. Hij sprak ook de wens uit dat hij het contact met Estelle weer kon opbouwen. “Voor de toekomst hoop ik van harte dat Estelle haar verstand erbij houdt, een rustig leven met de kinderen opbouwt en er geen ruimte meer is voor een rare klojo,” liet hij over zich noteren door Story.
Henny Cruijff had een hart voor de voetbalsport en was daarin ook actief. In 1968 nam hij de sportzaak over van zijn beroemde broer Johan. Henny Cruijff speelde net als zijn broertje Johan jarenlang bij de jeugdafdeling van Ajax, maar ging niet verder als profvoetballer. Volgens ingewijden vroeg hij zich wel eens af waarom zijn broer weinig contact had met hun moeder. “Dan zag ik hem een veldje openen voor de Johan Cruijff Foundation en dacht ik: ‘Dat is mooi. Maar misschien kan hij ook eens aandacht geven aan zijn moeder,’” vertelde hij. In Bankras is het heengaan van Henny Cruijff als een klap aangekomen. “Er werd wel rekening mee gehouden, maar het is voor de weduwe en anderen wel heel moeilijk,” zei een buurtbewoner.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.