Fietsers zijn de dupe van de verbreding van de A9, vindt GroenLinks in de gemeenteraad. Door de werkzaamheden zijn op verschillende plaatsen tijdelijke aanpassingen gemaakt voor het fietsverkeer. ‘Voor fietsers is de situatie vaak onhandig geworden en soms ronduit gevaarlijk,’ zegt raadslid Gert Jan Slump.

Een groot knelpunt is de Amsteldijk ter hoogte van de voormalige kruitfabriek, zegt hij.

Totdat het fout gaat

‘Over een lengte van 100 m is het fietspad opgeheven. Je moet er als fietser afstappen en met de fiets aan de hand je weg vinden. Maar de praktijk leert dat iedereen gewoon blijft fietsen. Dat gaat goed totdat het fout gaat.’ Burgerraadslid Simon Lutz: ‘Als je geluk hebt, wachten de fietsers op elkaar, maar meestal doen ze dat niet. Gevaarlijke toestanden zijn het gevolg. Je had beter het pad dubbel zo breed kunnen maken. Daar was plek voor.’

 Breder

Slump en Lutz pleiten ervoor het fietspad bij de kruitfabriek zo snel mogelijk breder te maken. Volgens hen is fietsen verreweg de gezondste vorm van transport. “Er komen hier veel scholieren langs en mensen die naar hun werk gaan. Realiseer voor die mensen een eenvoudige aanpassing, zodat ze ongehinderd van A naar B kunnen bewegen”, zegt Slump.

GroenLinks is van plan om in de komende tijd regelmatig rondes te doen langs de A9 en op de plek van andere infrastructurele projecten. Slump: “Veilige fietspaden, ook bij werk aan de weg – dat is toch niet te veel gevraagd? Je ziet hier dat een oplossing geen geld kost, dus daar kan het niet aan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.