De Amstelveense boekwinkels, zoals Libris Venstra aan het Stadsplein en Blankevoort aan de Rembrandtweg, een de bibliotheken vieren een soort van feest tijdens de jaarlijkse Boekenweek. Samen met klanten en als het even kan met auteurs. Bij Venstra komen in elk geval Mark H. Stokmans, Maxim Februari en Alex Boogers. Het thema is dit jaar ‘ik ben alles’. Naar Blankevoort komt Vermeerkenner Rien Alink.

De eerste komt zondag 12 maart (14:30 uur). Hij schreef de roman ‘Land van echo’s’, waarmee hij de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022 won, die als bekroning voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige boek van het afgelopen jaar te boek staat. Boekverkopers vinden dat het een groter publiek verdient.

Normaal

Het is een historische roman tegen de achtergrond van de Spaanse Burgeroorlog, het bewind van dictator Franco en de Tweede Wereldoorlog. Boekverfkoopster Ada Ruiter van Venstra vindt het een ‘indrukwekkend en onvergetelijk epos’. Na een kort interview signeert Stokmans zijn boeken.

Op de verkiezingsavond van woensdag 15 maart (19:15 uur) komt Maxim Februari naar de Bibliotheek aan het Stadsplein om daar op te treden in het Literair  Café 102. In het inleidende hoofdstuk van diens nieuwe boek ‘Doe zelf normaal’ schrijft ethicus, rechtsfilosoof, romancier en NRC-columnist: “Eigenlijk gaat dit boek over de vervanging van het vertrouwde rechtssysteem door een nieuwe manier om menselijk gedrag te reguleren en te sturen.” Die nieuwe manier is digitaal. In een wereld die volkomen beheerst wordt door informatietechnologie zijn burgers geen mensen meer maar enorme datasets, waar alleen digitale technologie iets mee kan. ‘Zo’n vaart loopt het niet’, zeggen velen, maar Februari laat op begrijpelijke wijze het tegendeel zien. Toch laten volgens hem overheid en mensen de ontwikkelingen min of meer ongehinderd op hun beloop. Libris Venstra is die dag stemlocatie, maar na 20.30 uur signeert de auteur zijn boeken in de winkel, een verdieping lager.

 Diamant

Zaterdag 18 maart  (11:00 uur) wordt ook een editie van het Literair Café 102 in de bibliotheek aan het Stadsplein gehouden. In een speciale editie is Alex Boogers te gast. Hij praat met journalist Theo Hakkert over zijn nieuwe roman ‘Wij zijn van diamant’, een groots opgezette familiekroniek waarin gebeurtenissen uit het verleden generaties lang kunnen doorwerken. Volgens boekverkoper Remco Houtepen (van Venstra) nu al hét boek van 2023, dat na het interview door de auteur wordt gesigneerd. Aanmelden voor de auteursbezoeken kan via de websites van Libris Venstra en de Bibliotheek Amstelland.

Thema

Met het thema ‘Ik ben alles’  zegt men de pluriformiteit van onze identiteit te vieren, een zoektocht (naar wie men is) die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Lize Spit en Raoul de Jong zijn de Boekenweekauteurs van 2023. Lize Spit schrijft het Boekenweekgeschenk en Raoul de Jong schrijft het Boekenweekessay. Het Boekenweekgeschenk krijgen lezers tijdens de Boekenweek bij besteding van €15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay ligt voor €5 in de winkel.

Vermeer

Boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg 649 heeft in de Boekenweek 2023 op zaterdag 11 maart (16.30 uur) de ex-wethouder en Amstelvener dr. Rien Alink te gast. Directe aanleiding is het verschijnen van het vierde boek dat deze Vermeerkenner publiceerde over de zeventiende-eeuwse schilder: ‘Tot eer van Vermeer’.

Het boek bevat inleidingen en gedichten bij 35 schilderijen, waarin Alink zijn eigen inzichten en ideeën verwoordt. Alink spreekt over zijn passie voor het werk van Vermeer en signeert aansluitend desgewenst ook exemplaren van zijn nieuwe boek. Er wordt gezorgd voor een hapje & een drankje.

Rien Alink studeerde Klassieke Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op de Griekse komediedichter Aristophanes. Lange tijd gaf hij onderwijs in de klassieke talen in Delft/Rijswijk, later in Amstelveen. Ruim twintig jaar was hij ook actief in de gemeentepolitiek van Amstelveen, als fractievoorzitter en wethouder.

Aanmelden s.v.p. via boekhandelblankevoort@planet.nl of 020 6455694.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.