Er moet meer geld komen van de lokale overheid voor de bibliotheek. Daarover liet Lizet van Zegveld, manager educatie en programmering, tijdens het bezoek  van cultuurwethouder Herbert Raat donderdag geen misverstand bestaan. “Wij doen zoveel, maar zijn daarover tot nu toe bescheiden geweest.”

Er is bijvoorbeeld een levendig contact met de andere culturele aanbieders, zoals het Cobra Museum, waarmee vak wordt ingespeeld op de exposities daar. Maar er is in Amstelland Bibliotheek, vooral in de vestiging aan het Stadsplein, veel meer te doen. Heel het beleid van zowel de gemeente als de bieb is gericht op minder culturele ‘eilanden’, zei Raat. Hij is voorstander van een ‘cultureel cluster’.

Toilet

In de bibliotheek uit zich dat bijvoorbeeld in een taalschool, een digitaal hulpprogramma van de overheid, cursussen in ICT en een Literair Café, om maar wat te noemen. Ook bij het ontbreken van een openbaar toilet komen vaak mensen met hoge nood naar de bieb, vooral op de vrijdagmarktdag.

Men zou de geletterdheid in de taalschool, waar nu in tien talen onderwijs wordt gegeven, graag uitbreiden met bijvoorbeeld het Russisch. “Maar daar hebben wij de middelen niet voor”, zegt Van Zegveld. De vergoeding van de lokale overheid, ruim tweemiljoen per jaar, is in wezen te weinig, vindt zij. “Als je de bijdrage van de overheid bekijkt voor bibliotheken in het algemeen. Zitten wij echt aan de onderkant.” Meer middelen en een nog betere organisatie staan op haar verlanglijstje. “De gemeente moet meer uittrekken voor de bibliotheek.”

Jeugd

Het streven is er op gericht bij de ruim 36.000 leden die er nu zijn, veel jeugdleden te voegen. De bibliotheek wil eigenlijk ieder kind jeugdlid maken, maar dat is helaas nog niet zo, weet het personeel van de bieb. Er komen daar ongeveer duizend bezoekers per dag. De jeugdigen onder hen vallen nog steeds tegen. De bieb is er op uit ieder kind jeugdlid van de organisatie te maken. Tot nog toe neemt de laaggeletterdheid onder hen schrikbarend toe en kan van de middelbare scholieren een kwart de stukken van de overheid niet goed lezen.

Er staan tegenwoordig ook veel computers in een aparte zaal voor de leden. Toch voelen de meeste bezoekers zich meer thuis bij een papieren boek dan bij een digitale en e-boek versie. “E-reading neemt niet de vlucht die wij tien jaar geleden hadden gedacht”, zegt Van Zekveld.

Amstelland Bibliotheken heeft overigens, behalve twee vestigingen in Amstelveen, er ook twee in respectievelijk Aalsmeer en Uithoorn.

Op de foto (vlnr): Lizet van Zegveld, Talitha Snel, GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer, wethouder Herbert Raat, Marjolijn Feringa en beleidsadviseur Claudia de Roos.

1 REACTIE

  1. De bibliotheek moet veel meer doen met minder professioneel opgeleide mensen. Dat komt doordat er door de overheid de laatste jaren bezuinigd is op de bibliotheken, terwijl dit instituut toch één van de laagste drempels heeft. Het is nog steeds niet tot de politiek doorgedrongen dat je niet alles door vrijwilligers kunt laten doen of dat je voor een dubbeltje eerste rang kan zitten.

    Door het gebrek aan professionaliteit komt het bijvoorbeeld veel vaker voor, dat kinderen (+ volwassenen) niet de voor hun geschikte boeken krijgen of zoals ik herhaaldelijk als taalcoach bij het Taalhuis heb meegemaakt, dat er verkeerd gematcht wordt. Het lijkt daar wel of de professionals meer bezig met het inzamelen van handtekeningen om hun bestaansrecht te rechtvaardigen dan iets anders.

    Ook komt het voor dat aan ene kant bij PC trainingen met geld gesmeten kan worden en dat er aan de andere kant niets kan. Bijvoorbeeld wat hebben halfdementerende ouderen aan een ingewikkeld mobiel of IPad? Helemaal niets!
    Zorg dan dat er simpele komen! En werk dan samen. Nu laat elke gemeente zich in de luren leggen door wat gehaaide computerboeren of doe het via de centrale overheid.

    En voor de politiek ! Als het onderwerp je echt ter harte gaat, praat dan met de mensen van de werkvloer en hun klanten. Niet met de managers!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.