De eerste uitbetaling van de energietoeslag van € 500 door het Rijk via de Gemeente vindt in maart plaats. De toeslag gaat naar mensen met een laag inkomen. In totaal krijgen Amstelveners, mits zij vorig jaar ook ontvingen, € 1300, net als vorig jaar. Er volgt dus hoogstwaarschijnlijk nog een uitkering van € 800.

Die 500 euro is dus de eerste uitbetaling van de totale toeslag voor dit jaar, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (foto) van het sociaal domein.

Automatisch

De uitbetaling gebeurt automatisch, er hoeft geen nieuwe aanvraag te worden gedaan. Het Rijk vroeg gemeenten ook dit jaar de energietoeslag uit te keren aan inwoners die tot de minima behoren. Daarvoor is een wetswijziging nodig die in juni 2023 van kracht wordt.

Studenten, die doorgaans ook tot de minima behoren, krijgen de energietoeslag niet. “We verwachten dat het rijk pas een beslissing neemt over energietoeslag voor de energierekening van 2023, en ik hoop dat het Rijk daarbij de studenten wel mee neemt”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.

Uilenstede is tenslotte de grootste studentenwijk van Europa. Maar het bijzondere aan Uilenstede is volgens Van Ballegooijen “dat de energierekening van de bewoners daar in 2022 – in tegenstelling tot die van vele Amstelveners – niet is gestegen.” In 2023 is dat anders. Van Ballegooijen: “De energierekening van Uilenstede stijgt namelijk wel in 2023. Voor studenten hebben we gelukkig van het rijk recent ook een (vrij klein) budget gekregen, ik ben een voorstel aan het maken om te zorgen dat dat op een goede manier bij de studenten komt.”

Het doel van de toeslag is, zegt hij, mensen de helpen de energiekosten over vorig jaar te dragen. “Dus duidelijk niet voor Uilenstedebewoners bedoeld. De extra betaling energietoeslag die we net hebben kunnen doen is een verhoging van de energietoeslag 2022.”

Niet wachten

Op de noodzakelijke wetswijziging, klater dit jaar, willen B&W niet wachten omdat veel mensen op dit moment moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, zegt Van Ballegooijen. “Daarom keren we nu alvast 500 euro uit.” Het restende bedrag wordt vanaf juni uitgekeerd als de wetswijziging van kracht is.

In Amstelveen heeft 93 procent van de huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag ontvangen. “Ik roep de huishoudens die dit nog niet hebben gedaan op alsnog een aanvraag te doen. De energietoeslag voor 2022 kan met terugwerkende kracht tot en met 30 april worden aangevraagd”, zegt Van Ballegooijen.

Aanvragen van de energietoeslag kan via www.amstelveen.nl/energietoeslag Een aanvraag kan ook worden gedaan met een formulier. Het formulier is zonder afspraak op te halen bij de receptie van het Raadhuis, of aan te vragen per mail via amstelveenloket@amstelveen.nl

Amstelveners die gratis advies willen, of hulp bij invullen van de aanvraag, kunnen terecht bij het Financieel Café.

1 REACTIE

  1. Wat heeft die wethouder, buiten zelfreclame hiermee te maken. Het is een rijksregeling. Dat staat ook wel in het stukje, maar de foto zegt meer iets van; “Zo dat heb ik even voor jullie geregeld!”. Hoewel hij dat natuurlijk nooit zelf zal toegeven. 😂😂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.