De kunstenaar Jan Verschoor (1943) is onlosmakelijk verbonden met Museum JAN. Niet alleen was hij medeoprichter en 25 jaar lang directeur, hij woont er nog steeds letterlijk middenin. Samen met de inmiddels overleden Sam Francis is er een ter gelegenheid van het jubileum van beiden tot en met 21 mei een expositie in het museum aan de Dorpsstraat. Jan is 80 en Sam zou 100 jaar zijn geworden.

Als de deur van zijn Museumhuis openstaat, kunt men zelfs even bij Jan Verschoor naar binnen wandelen. Ter gelegenheid van Verschoors tachtigste geboortejaar brengt Museum JAN een overzicht van beelden van zijn hand.

Materialen

Jan Verschoor is gefascineerd door de eigenschappen en mogelijkheden van materialen. Hij experimenteert met brons, koper en marmer, maar ook met hout, glas en kunststof. Perfecte afwerking staat bij hem centraal: zijn geheel abstracte beelden zijn gladgepolijst, vloeiend van vorm en van alle kanten te bekijken.

Het was Verschoor die Jan van der Togt – oprichter van het museum – kennis liet maken met Sam Francis en zijn werk waarna hij één van Europa’s grootste Francis-verzamelingen bijeenbracht. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Sam Francis (1923-1994) brengt Museum JAN een eerbetoon aan deze beroemde Amerikaanse schilder.

Francisliefhebber

In de tentoonstelling wordt een selectie van Francis’ werk uit eigen collectie, aangevuld met bijzondere bruiklenen van kunstverzamelaar en Francisliefhebber Nico Delaive. Francis wordt vaak geassocieerd met het abstract expressionisme, een naoorlogse Amerikaanse schilderstroming, maar ontwikkelde een heel eigen stijl na zijn kennismaking met Europese en oosterse (moderne) kunst. Francis werd bekend om zijn schilderijen met expressieve kleuren in een ‘gecontroleerde chaos’ van vlekken, druppels, lijnen en streken.

Duo

In deze duo tentoonstelling gaan de sierlijke sculpturen van Verschoor een dialoog aan met de explosieve, overweldigende schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Sam Francis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.