De Vereniging van Eigenaren (VvE) van een appartementengebouw aan de Biesbosch plaatste 56 zonnepanelen op het dak. Daarmee kunnen de eigenaren volgens de gemeente jaarlijks zo’n 17.000 kWh aan energie opwekken en besparen ze aanzienlijk op hun energiekosten.

Wethouder Floor Gordon (D66) van Duurzaamheid is daarmee uiteraard dolblij en zegt dat de panelen en levensduur van 25 jaar hebben en een ‘mogelijke terugverdientijd van zes jaar’. Zij vindt het een goed voorbeeld van verduurzaming door een VvE.

Lastig

Voor VvE’s blijkt het vaak bijzonder lastig woningen te verduurzamen. De meerderheid van de eigenaren moet instemmen, ook met de benodigde financiën. Zij moeten namelijk nu investeren in de hoop op terug verdienen. De vraag is ook of zij voor die investering het geld hebben. Gordon bezocht. Zoals gebruikelijk zonder een kik te geven aan de media (nou ja, achteraf verscheen een persbericht, red) het bestuur van het appartementengebouw. Zij zegt dat de panelen direct energie opleveren. Eén op de zes woningeigenaren woont op dit moment in een appartement. “VvE’s spelen dus een belangrijke rol in de verduurzaming,” zegt Gordon. Ook de algemene verlichting in het gebouw aan Biesbosch is inmiddels vervangen door LED-verlichting.

Onduidelijk

Naast een intensief besluitvormingsproces liep de VvE Biesbosch ook aan tegen onduidelijke landelijke regels. Zij hoopte gebruik te maken van de landelijke Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE, voorheen Postcoderoos). Daarvoor moet 75% van de leden binnen de postcoderoos wonen, want bij VvE Biesbosch niet het geval. Ook het terugvragen van de BTW was een ingewikkeld en arbeidsintensief traject, maar dat is met ingang van dit jaar afgeschaft. Over zonnepanelen is sinds dit jaar geen BTW meer verschuldigd.

Advies van de gemeente

Het Servicepunt Energieadvies van de gemeente ondersteunt VvE’s bij het verduurzamen en geeft advies over energiebesparende mogelijkheden en begeleidt VvE’s bij maatregelen om energie te besparen of duurzame energie op te wekken. Het Servicepunt heeft het bestuur van de VvE Biesbosch ook geholpen met een adviseur die een maatwerkadvies opstelde voor het inregelen van de centrale verwarming en gevel-, dak-, en vloerisolatie tussen de 1e verdieping en de onderliggende bergingen en garages. Hierover vindt nog besluitvorming plaats in de algemene ledenvergadering van deze VvE.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.