Op 1 januari waren er 94.435 inwoners in Amstelveen, tweeduizend meer dan het jaar daarvoor. Volgens de gemeente kwamen er bijna 700 vluchtelingen uit Oekraïne. Maar ook zijn enkele grote woningbouwprojecten voltooid, zegt ze.

Dat laatste betekent dat doorgaans in die woningen géén Amstelveners werden gehuisvest, maar de instroom van buiten kwam. Het aantal inwoners blijft dan ook groeien, constateert de gemeente met kennelijke vreugde, want “ook komende jaren worden nieuwe woningbouwprojecten gerealiseerd”

142 nationaliteiten

Amstelveen telt op dit moment circa 22.000 inwoners met een niet-Nederlandse achtergrond. Dat is 23% van de bevolking. Met 142 verschillende nationaliteiten wordt de bevolkingssamenstelling steeds diverser, juicht de gemeente.

Veruit de meeste niet-Nederlandse inwoners zijn Indiërs, gevolgd door Japanners. Voornamelijk expats, vandaar ook de Internationale School aan de Soprtlkaan. Aziaten zijn sowieso de grootste groep niet-Nederlandse Amstelveners (circa 10.800). De ongeveer 9.000 Europese inwoners komen overwegend uit EU landen.

Lagere leeftijd

In Amstelveen wonen al jaren iets meer vrouwen dan mannen. Op 1 januari 2023 telde Amstelveen 18 inwoners van 100 jaar of ouder, de oudste persoon was 106 jaar oud. Desalniettemin ligt de gemiddelde leeftijd in Amstelveen met 40,9, jaar lager dan het landelijke gemiddelde van 42,4 jaar. Enkele jaren geleden sprak men over een lokale ‘grijze golf’. Dat is voornamelijk door de expats dus niet meer aan de orde. De Amstelveense bevolking groeide tussen 1945 en 2023 met 75.000 personen. De bevolkingscijfers zijn te vinden op: Amstelveen in cijfers

1 REACTIE

  1. Hoi, hoi roepen ze bij de gemeente. Enkele kanttekeningen zijn er toch wel te plaatsen. Bij het gerichtste zuchtje economische tegenwind zijn vele expats verdwenen. Ook dragen zij weinig bij aan de sociaal maatschappelijke binding in onze gemeente. Tevens doet de gemeente geen zak aan de steeds meer groeiende groep van vergrijzende autochtonen. Bijvoorbeeld op het gebied van soc huisvesting voor ouderen. Als dat nou eens gebeurt , dan zal misschien ook de gewenste doorstroming wat meer op gang komen. Iets waar VVD en D66 alleen maar over praten maar niets aan doen, dan behalve het besteden van vrome woorden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.