Volgens de lokale partij Actief voor Amstelveen (AVA) verloedert Winkelcentrum Waardhuizen, waar de fractie ook een leegstand constateert. Zij stelt daarover schriftelijke vragen aan B&W.  

Beide raadsleden van de fractie, Michel Becker en Gonnie van Rietschoten, bezochten het winkelcentrum, naar aanleiding van de recente sluiting van de Coop supermarkt. Daardoor moet de wijk het zonder supermarkt moet stellen.

Troosteloos

Het winkelcentrum maakt steeds meer volgens de AVA-fractie een troosteloze indruk. Dat geeft weinig toekomstperspectief voor de paar ondernemers die er nog zijn gevestigd, zeggen de raadsleden. “Zeker nu ook nog de huren met zo’n 15 % verhoogd worden. De slager, de bakker, de slijterij en de tabakszaak stopten hun activiteiten al eerder, de supermarkt compenseerde met haar aanbod dit verlies enigszins, maar de loop is er nu echt uit.”

Treurig

Fractievoorzitter Michel Becker is de gang van zaken niet alleen treurig voor de ondernemers, maar zeker ook voor de bewoners die de supermarkt en het winkelcentrum zien als een belangrijke schakel in de sociale cohesie van de wijk. “Vooral de in deze wijk wonende ouderen hebben behoefte om hun dagelijkse boodschappen op loopafstand te kunnen doen. Wij vinden dat de gemeente en verhuurder een inspanningsverplichting hebben om de situatie te verbeteren”, zegt hij.

Supermarkt

AVA wil dat de gemeente met spoed in contact treedt met de verhuurder om te beluisteren of er inmiddels al een nieuwe gegadigde is om in dit pand een supermarkt te exploiteren. En zij vraagt per wanneer dat gesprek dan zou kunnen plaatsvinden. Als de verhuurder dit niet wil, vraagt Actief voor Amstelveen of het college dan mogelijkheden ziet als gemeente dit pand aan te kopen om de buurtfunctie van het gebouw te behouden en de leefbaarheid in de wijk te bevorderen.

Michel Becker wil ook weten of het college van B&W zich in wil spannen om de fysieke omgeving van het winkelcentrum te verbeteren, bijvoorbeeld met meer groen, eigentijds straatmeubilair en een kunst-attribuut. “Daardoor zal het winkelcentrum weer een uitnodigende uitstraling krijgen en ondernemers worden geënthousiasmeerd zich er te vestigen.”

Het nu bestaande bestemmingsplan is volgens AVA gedateerd. De fractie vraagt het college daarom of zij kan toezeggen dat het plan van het winkelcentrum ook in de toekomst behouden zal blijven.

Ook CDA-protest

Inmiddels verzet ook het CDA zich tegen de sluiting van de Coöp-supermarkt in Waardhuizen. De fractie in de gemeenteraad wil daar in elk geval duidelijkheid over en stelt daarover mondelinge vragen in die raad. CDA-fractievoorzitter Arjen Siegmann wil dat in het lege pand weer een supermarkt komt.

 Klein centrum

Het winkelcentrum Waardhuizen is een klein centrum met verschillende winkels, een kapper, snackbar en speciaalzaken. Het vormt voor veel mensen een natuurlijk middelpunt van de wijk en veel ouderen zijn afhankelijk van de supermarkt. Sinds twee weken is de Coöp daar gesloten, zonder dat er enige informatie is over wat er gaat gebeuren. De CDA-ers in Amstelveen zeggen zich daarover enorm druk te maken.

Volgens Siegmann is een supermarkt voor het centrum een belangrijk onderdeel. “Mensen komen er voor hun dagelijkse boodschappen en moeten nu veelal uitwijken naar Middenhoven. Voor ouderen is dat echt wel een probleem. Probeer maar eens met een rollator zo’n afstand af te leggen”, zegt hij.
Afspraken
Afspraken van het CDA spraken vorige week met bezoekers van het winkelcentrum, die beamen dat er snel wat moet gebeuren. Siegmann: Je kunt zoiets niet lang laten duren. Een winkelcentrum geeft leven aan een wijk en is een plek van ontmoeting.”

Foto: Arjen Siegmann en Bert Rouwenhorst (CDA)

3 REACTIES

  1. Als Waardhuizer schaar ik mij volledig achter de stellingname van het CDA en AVA. De gemeente kan nog zo veel lullen over zelfstandigheid van ouderen maar dan moet zij wel de voorwaarden daarvoor scheppen en kom me niet aan met vrijwilligers en mantelzorgers. Die zijn namelijk op! Kom ook niet aan met belbus , want zo wentelt bv Netjes haar verantwoordelijkheid tov ouderen af op de gemeenschap. Ze mag het wel doen hoor, maar dan moet ze ook zorg dragen voor de financiële consequenties van die bus. Ik vrees dan dat BV Netjes niet thuis is.

    • Nabericht; Ik las op RTVA dat een de hr. Ezlakakai degradeerde had medegedeeld dat de supermarktenbranche op die plek een winkel te klein zou vinden. Nou , heb ik geen verstand van die tak van sport, maar het lijkt mij toch dat als bv Netjes zou willen je met een herindeling en een kleine verbouwing al een eind zou komen, tenslotte heeft daar wel dik 40 jaar een winkel bestaansrecht gehad. Ik mis die winkel zeer. Middenhoven is voor mij nog wel een alternatief, maar over een paar jaar niet meer en dat hoor ik van meer mensen uit de buurt.
      Ook gaat het gerucht dat BV Netjes een huurverhoging van 15% heeft gegeven. Misschien kan de hr. Ezlakai dat bevestigen of ontzenuwen of BV Netjes zelf , de direct verantwoordelijke. Diezelfde hr. Ezlakai weet ook donders goed dat zo’n winkelcentrum van cruciaal belang is voor zo’n wijk en dat gaat verder dan het sociale. Het gaat om de algehele leefbaarheid, iets waarde gemeente altijd de mond vol van heeft, maw het is ook hun pakkie-an. Ook gaat het om een stuk werkgelegenheid, want die speciaalzaken krijgen nu ook minder klanten en zullen op de lange duur dan ook moeten verkassen. Ik vind dan ook dat de gemeente met Netjes moet gaan praten over wat zij nu eigenlijk willen en niet iedereen maar asociaal moeten laten bungelen.

  2. En heeft de coalitie zich al uitgesproken over WC Waardhuizen of gaat zij onder het plengen van wat krokodillentranen weer achter het “grote geld”staan?
    We zijn niet anders gewend VVD/ D66. 🤮🤮

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.