De lintjesregen voor inwoners die aan sport doen. Vrijdagavond kon die na twee coronajaren weer plaatsvinden. Het Amstelveense sportgala, gehouden in het fonkelnieuwe Hermann Wesselink College (HWC) en werd gepresenteerd door sportfanaat Mathijs Groenewoud van RTVA. Er waren ontzettend veel onderscheidingen bedacht. Maar alsof dat er niet genoeg waren, werd daar de ‘coach van het jaar 2022’ aan toegevoegd. De titel naar David Chung van Taekwondoschool Chung do Kwan. De Peter Post oeuvreprijs ging naar judo icoon Karel Gietelink.

Er kwamen volgens AmstelveenSport, die het feest organiseerde, 450 sportliefhebbers naar het gala. Die waren dus ook getuigen van wie tot Talent, Sporter, de vereniging of de vrijwilliger van het jaar werd uitgeroepen. Daarnaast werd de Peter Post Oeuvreprijs uitgereikt en zijn alle kampioenen gehuldigd.

Vermaak

Tussen al die overhandigingen door was er entertainment. Daar zorgden een strijkensemble leerlingen van het HWC (foto onder) en Dance Improvement voor aan het begin van de avond. En verder was er een optreden van Nederlands kampioenen rolstoeldansen van Stichting Rolstoeldansen Amstelveen, onder begeleiding van pianotalent van het HWC Michael Sun, en een verbluffend optreden door freestyle basketballer Galdino Haime van Showcase Basketball. Aan het einde van het gala kwamen alle prijswinnaars nogmaals op het podium om te worden toegezongen door HWC-leerlinge Fiorella de Raadt met het nummer “We are the Champions”.

Raadsleden

Overigens waren er niet alleen mensen die opvallen door hun sportactiviteiten. Ook raadsleden zaten bijvoorbeeld op voor hen gereserveerde plaatsen op de voorste rijen. Burgemeester Tjapko Poppens opende het gala door, net als bij de Nationale Sportweek, een bal te serveren. Hij kreeg daartoe een gouden bal van directeur Heleen van Ketwich Verschuur van AmstelveenSport.

Poppens zij dat in Amstelveen veel sportvoorzieningen zijn, waar vrijwel alle sporten worden beoefend, en dat sport verbroedert. Volgens hem was de te vroeg overleden sportwethouder Rob Ellermeijer een man die veel tot stand heeft gebracht en zelf een verwoed sporter is geweest.

Zijn taak is overgenomen door wethouder Herbert Raat, die tijdens het gala diverse onderscheidingen van het jaar uitreikte. Uit de drie genomineerden voor ’talent van het jaar’ koos de jury is karateka Jenna Telles. De andere genomineerden waren rugbyspeelster Lexi Muggleton en atlete Isabel van den Berg. Overigens ontvingen alle genomineerden een geldbedrag, door de Rabobank ter beschikking gesteld.

Chung

De eerder genoemde David Chung van Taekwondoschool Chung do Kwan mag zich, zoals eerder gemeld, Coach van het Jaar 2022 noemen. Hij zet zich naar het oordeel van de jury elke dag met hart en ziel in voor zijn passie: mensen verbinden door middel van vechtsport. Chung heeft de overtuiging dat “Iedereen moet kunnen sporten”. Dat siert hem, vond de jury.

Postuum  

Voor de vrijwilligersprijs waren veel inzendingen binnengekomen, maar de jury was unaniem. Tot vrijwilliger van het Jaar 2022 is de helaas te vroeg overleden Pascal Zegwaard bij RODA ’23 postuum benoemd. Hij was bestuurslid van de club en een bijzonder mens. Daarom verdient hij deze prijs. Hij was van groot belang voor zijn vereniging en voor Amstelveen. Iemand die zich dag en nacht inzette voor zijn club, die symbool staat voor alle vrijwilligers. Namens RODA ’23 namen Sandra Leenders en José Cubo emotioneel van burgemeester Tjapko Poppens de prijs in ontvangst. Hij zei dat vrijwilligers ontzettend belangrijk zijn voor een vereniging. Sporters kunnen dankzij hen sporten, vond hij. “Er moeten ook mensen zijn die de kantine schoon maken”, zei hij. En Cubo voegde er aan toe dat Zegwaard een ’top Rodiaan’ was.

Vereniging

Korfbal Vereniging Amstelveen is uitgeroepen tot Vereniging van het Jaar 2022. Die ontving de wisselbeker en de door de gemeente ter beschikking gestelde cheque van 2.500 euro uit handen van de burgemeester. Korfbal Vereniging Amstelveen is volgens de jury een club die opvalt omdat zij naast de sport tal van activiteiten organiseert in de buurt en meehelpt aan die van andere verenigingen / organisaties.

 Peter Post Oeuvreprijs

Winnaar van de Peter Post Oeuvre prijs 2022 is legendarisch judo icoon Karel Gietelink (foto onder). Vele Amstelveners hebben bij hem op de mat judo geleerd. Jurylid en voormalig sportwethouder Peter Bot (bbA) noemde hem een sieraad voor de sport en een voorbeeld voor sportief Amstelveen. Uit handen van Peter Bot en eerdere winnaar van de prijs Agnes Brunninkhuis, ontving Karel Gietelink de award, dit onder luid applaus en staande ovatie van het publiek. Gietelink leerde zijn leerlingen altijd respect te hebben voor de tegenstander. Hij heeft zijn school onlangs overgedaan aan een andere judoleraar, met dezelfde opvattingen over sportiviteit op de mat.

 Sporter van het Jaar

Alsof de lintjes niet op konden was en ook een ‘sporter van het jaar’. Daartoe werd hockeyster Felice Albers uitgeroepen. Eerder werd zij uitgeroepen tot beste speler van de wereld in haar sport. Sportwethouder Herbert Raat van de reikte de prijs uit aan haar vader Guido Albers, want Felice zelf zat voor training ergens in het buitenland. Zij werd overigens tijdens het sportgala in 2015 tot ‘Talent van het Jaar’ benoemd. Raat: “We zijn reuzetrots dat we Olympische kampioenen in ons midden hebben die hun sportcarrière begonnen in Amstelveen en inmiddels wereldwijde bekendheid genieten. Misschien valt deze prijs niet heel erg op in de prijzenkast tussen de gouden plakken, maar we willen hiermee laten zien hoe trots we in Amstelveen op hen zijn”.

Kampioenen

En dan was er nog de regen van lintjes voor de kampioenen. Na het uitreiken van de prijzen in de categorieën werden die gehuldigd, komend van de trap af naar de foyer, waar inmiddels door de overige aanwezigen gezellig geborreld werd.

Die gehuldigde kampioenen zijn: Atletiek: Isabel van den Berg, Marciano Verzijden, Milou van den Berg, Noëlle Roorda. Baanwielrennen/sprint: Tijmen van Loon. Basketbal: MBCA U14 mannen team, MBCA U16 dames team. Beachvolleybal: Benthe Essink. Bowlen: Geert-Jan van Baest. Hiphop dans: Ala Raspopova. Hockey: Master hockey 55+ (Antal van der Laken, Robbert Mittendorff, Seerp Gratama, Tom van Esser), Pinoké Zaalhockey team Jongens A1. Judo: David Lefevere, Inno Loeber, Tycho van der Werff. Karate: Jenna Telles. Langebaanschaatsen: Sandra van Bijlert. Rolstoeldansen: Carolien van Grinsven, Monique de Groot. Rugby: ARC Junioren onder 16, Lexi Muggleton. Schermen: Koen Walet, Michael Dijkstra, Suhayl Nawar. Tennis: Charlotte Pikkaart, James Pikkaart. Turnen: Dewi Bernard. Zwemmen: Kaito van Meeteren, Master Team De Futen Estafette (Arnold de Rover Dennis Kos, Erwin Zuijdervelt, Gert De Groot).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.