Van alle kunstenaars zijn waarschijnlijk die in Ateliers 2005 aan het Van Weerden Poelmanlaan het meest op de buurt gericht. Het plein van de voormalige school is door de gemeente inmiddels opgeknapt, er worden gerekend kunstwerken voor de ramen getoond, waaraan buurtgenoten zich kunnen vergapen en in het pand is een ruimte waar de leiding van organisatie van de wijkbewoners geregeld vergadert.

Maar de op het ogenblik acht kunstenaars die er verblijven en in de voormalige school – in de vorm van de vroegere aula – ook een prachtige expositieruimte hebben, juichen de buurtactiviteiten van harte toe, vertelt Paul Klimecki, die een drijvende kracht achter die buurtbeweging kan worden genoemd. Overigens samen met de videokunst producerende Refkele Steemers.

 Studenten

Het duo zei donderdag tijdens een bezoek van cultuurwethouder Herbert Raat eigenlijk weinig klachten te hebben en dat er aan wordt gewerkt meer naar buiten te treden. “Wij hebben goede contacten met het Cobra Museum en met Museum JAN el willen die nog intensiveren”, meldde Klimecki. In de oude school, die opvallend schoon en licht is geworden, staat in de expositieruimte een tentoonstelling van studenten van de Gerrit Rietveld Academie op het programma. “Wij hebben daar ontzettend veel zin in”, vertolkt hij de opvatting van de werkers in Ateliers 2005. “Wij willen hen uitnodigen om elkaar te versterken.”

Maar ook de SAKB wil hij niet aan de kant schuiven. eenAnderzijds wil men van die kant meer contacten van amateuristische en professionele kunstenaars. Er zijn nu eenmaal slechte en goede amateurs. En bij de beroepskunstenaars is het vaak niet anders. Bij Ateliers 2005 stuit men in elk geval niet op een muur, maakt Klimecki duidelijk.

Pleintje

Het voormalige schoolplein, waar tot voor kort hekken stonden, is drastisch veranderd en de gemeente is nog bezig er meer groen aan te planten. “Dit is een van de mooiste pleintjes van Amstelveen”, zei Raat. Met Klimencki is hij het eens dat meer met het pand is te doen dan het als ateliercentrum gebruiken. Elders in het gebouw is te horen dat Amstelveen en Amsterdam toch wel de plaatsen zijn waar creatieve mensen heen trekken.

In de wijk heeft men kennelijk Ateliers 2005 ontdekt. Bewoners laten ze allerminst links liggen. En het gaat steeds beter, zeggen de kunstenaars. Zij zijn kennelijk van plan één met de buurt te worden. Ook een manier van de straat als podium….

2 REACTIES

  1. Wanneer komt er nu eens een echt buurthuis in het KKP met een inloopcafé en biljarttafels. Dat gehele MOC-gebouw vind ik maar een armetierig gedoe?.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.