In de evangelische CAMA-gemeente, die wekelijks diensten houdt in De Bolder, preekte zondag ds. Mischa Medvedev uit Rusland. Hij zei dat de vrede van Christus een andere is dan de afwezigheid van oorlog in een land als Oekraïne. Hij baseerde zich daarvoor op de uitspraak van Jezus in het evangelie naar Johannes dat Hij vrede geeft ‘niet gelijk de wereld’.

De dienst werd bijgewoond door een groot aantal studenten van de studentenvereniging Navigators.

Koninkrijk

Intussen zei hij wel dat familiebanden en allerlei andere relaties van Russen zich ook naar Oekraïne uitstekken. “Wij zijn broedervolken”, zei hij. En hij voegde er aan toe dat het allerminst moreel is op broeders, vaak andere christenen, te schieten. Op de grens van Rusland en Oekräine had zijn 500 zielen tellende gemeente voedselpakketten uitgedeeld, geëvangeliseerd en hulp geboden. “Ik wil eerlijk zeggen dat ik vaak vertrouw op dingen die om mijn heen zijn. Maar dat geeft valse hoop. Dit is een test voor de christenen in Rusland. Waar komt onze hoop, onze toekomst vandaan?” Hij riep op het Koninkrijk der hemelen te dienen en niet een aards rijk, waar broeders tot vijanden worden gemaakt door een regime. “Waar ligt mijn diepste verbondenheid. Bij een aards of een hemels Koninkrijk?”

Democratie

Democratische waarden geven volgens hem geen vrijheid. “Absolute democratie is een afgod. De kerk heeft de opdracht de politiek van God te promoten.” Naar Oekraïne en naar Rusland hebben christenen volgens hem verzoening te tonen. Aan de grens had hij dat gedaan. Overigens hebben autoriteiten soms goede ideeën, vond hij. “Maar ze weten niet goed hoe die uit te voeren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.