Eindelijk blijkt kunst meer dan beeldend te zijn, dus schilders en beeldhouwers. Het atelierbeleid is kennelijk door de gemeente verruimd, dus troffen cultuurwethouder Herbert Raat en raadslid Pieter Monkelbaan (bbA) (foto) donderdag ook een musicus, in de persoon van Laurens de Boer, aan in de Ateliers 24 aan de Amsterdamseweg (naast de Annakerk). De daar gevestigde kunstenaars willen eigenlijk een expositie- en concertruimte erbij hebben.

Die zou op een aan de Annakerk grenzend terrein moeten komen. Zij hebben er met gemeentelijke ambtenaren over gesproken en een plan gemaakt. Maar in dat plan ontbreekt een financiële paragraaf, zodat niemand precies weet wat het gaat kosten.

Architect

De vijf er nu gevestigde kunstenaars denken aan een tijdelijk gebouw. Ze hebben er met een architect over gesproken. Het kan allemaal als de gemeente een beetje helpt, denk Thom van Rijckevorsel, die zelf video-installaties maakt.

Andere kunsten

Hij is overigens er niet tegen dat uitbreiding van het atelierbeleid wordt gezocht in andere dan beeldende kunsten, bijvoorbeeld muziek. Laurens de Boer componeert aan een vleugel (van Kerkwijk aan de Amsterdamseweg), speelt als musicus, is koordirigent en geeft pianolessen. In zijn atelier vindt men geen kwasten en verf, maar talloze partituren, muziekpapier, de al genoemde vleugel en een piano en een wand vol CD’s. Over de kosten van een ruimte voor exposities en bijvoorbeeld concerten blijkt Rijckevorsel niet veel te weten. Hij geeft toe dat het plan voor die ruimte nog incompleet is, maar vindt eigenlijk dat men aan kunstenaars niet kan vragen het beter te doen. De druk op hen is geweldig, meent hij. “Ze hebben in doorsnee eigenlijk twee banen. Ze maken kunst ben doen daarnaast nog wat om geld te verdienen”, vertelt hij. Waaruit blijkt dat de meeste kunstenaars van kunst alleen niet bestaan kunnen. Herbert Raat zei dat hij de kwestie van de extra ruimte met de afdeling Vastgoed moet bespreken, die in feite eigenaar is van de gemeentelijke maatschappelijke gebouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.