Zoals gebruikelijk zonder dat media er iets van wisten, blijken B&W zich met de Nationale Voorleesdagen te hebben bezig gehouden. Burgemeester Tjapko Poppens las voor in de openbare bibliotheek en bij Kinderdagverblijf Hestia. Wethouder Floor Gordon was woensdag op basisschool School of Understanding, waar zij voor de kleuters voorlas uit het prentenboek van het jaar, ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld en Jan Jutte.

De Nationale Voorleesdagen begonnen woensdag en duren tot 5 februari. Ze hebben als doel het voorlezen te bevorderen aan baby’s, peuters en kleuters.

Stimuleren

Volgens wethouder onderwijs Floor Gordon, die haar collega Berkhout in die functie vervangt, is voorlezen belangrijk. “Het is goed voor de ontwikkeling en leesvaardigheid van je kind”, praat zij de organisatoren van de Nationale Voorleesdagen na. Voorlezen stimuleert volgens haar de fantasie en gevoel voor taal van kleuters. Burgemeester Tjapko Poppens: “Samen een boek lezen of bekijken en erover praten leuk is gezellig voor ouders en kinderen. Kinderen die veel zijn voorgelezen hebben daar later profijt van als ze zelf leren lezen.”

Boekstartcoach

De gemeente zegt voorlezen belangrijk te vinden en daarom subsidie aan de Voorleesexpress te geven, die zich richt op het voorlezen aan kinderen van 2,5 t/m 8 jaar. Die organisatie biedt leesbevorderingsprogramma’s om de taalontwikkeling te bevorderen en laaggeletterdheid tegen te gaan. Ook betrekt en begeleidt zij ouders, zodat zij hun kinderen ook na het voorleestraject een taalrijke omgeving kunnen bieden. De gemeente Amstelveen ook een BoekStartcoach. Die geeft op het consultatiebureau tips over welke boekjes geschikt zijn om samen met een baby of peuter te lezen en hoe men dat op een leuke manier kan doen. De bibliotheek in Amstelveen heeft ook speciale spreekuren waar zij met ouders in gesprek gaat over belang van voorlezen en motiveert zij ouders om naar de Bieb te gaan en deel te nemen aan de voorleestrajecten. BoekStartcoach: debibliotheekamstelland.nl.

3 REACTIES

  1. In de lokale media staat de burgemeester het meest prominent op de foto. Het gaat duidelijk om hém en niet om die minkukels om hem heen.

  2. Ik vind dit wel een leuke foto! 😂 De burgemeester leest voor, terwijl die smurfen met alles en nog wat bezig zijn, behalve het verhaaltje. ( tja weten zij veel wat een burgemeester is) Uitgezonderd dat meisje op de voorgrond, die zeer parmantig, keurig rechtop, bol buikje naar voren , mondje halfopen, aandachtig toekijkt/ luistert.

  3. Op foto’s in de gezagsgetrouwe lokale media wordt steeds de burgemeester of wethouder het meest prominent afgebeeld en niet het jubilerende echtpaar, de blije sporters, de enthousiaste vrijwilligers of – in dit geval – die leuke kindertjes. Chinese leiders staan ook steeds het grootst op de officiële foto’s die mogen worden gepubliceerd.

    Frank, spreek mij tegen als je het niet met mij eens bent, maar alsjeblieft niet tegen iets wat ik niet had geschreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.