B&W hebben nu een bestedingsplan opgesteld voor het Noodfonds voor de stijgende lasten van inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. De gemeenteraad stelde daarvoor 2,5 miljoen beschikbaar bij de begroting.

In het bestedingsplan 2023 zijn nu de voorzieningen opgenomen, die de gemeente Amstelveen aanbiedt aan doelgroepen om hen te ondersteunen bij de stijgende (energie)prijzen.

Onderzoek

Volgens wethouder Adam Elzakalai (Financiën) is voor sommige voorzieningen nog voorbereiding of onderzoek nodig, voordat ze kunnen worden uitgevoerd. “Het is goed dat met dit noodfonds en het daaruit voortkomende bestedingsplan instellingen, bedrijven en inwoners die in acute nood zijn kunnen worden geholpen”, zegt hij verder.

Voorzieningen inwoners
Met het vaststellen van het bestedingsplan door het college van B en W gaan de volgende voorzieningen voor inwoners direct in: extra uitkering chronisch zieken/gehandicapten, extra uitkering kindregeling, noodfonds schrijnende situaties, extra budget witgoedactie, verhoging van ‘vrij te laten bedrag’ voor inwoners met een saneringskrediet. Dat laatste houdt in dat inwoners die in een schuldhulpverleningstraject zitten een hoger maandbedrag krijgen om vrij te besteden aan noodzakelijke kosten voor levensonderhoud. Ook komt er gebiedsgerichte inzet van de FIX teams, die begint in Uilenstede. Deze teams adviseren inwoners over energiebesparing en brengen ook kleine energiebesparende maatregelen aan in de woningen. Inwoners die in acute financiële problemen zijn kunnen contact opnemen met de gemeente via amstelveenloket@amstelveen.nl.

Bedrijven

Voor bedrijven gaat de voorziening ‘Uitbreiding van bestaande regeling verduurzaming bedrijven’ door middel van energiescans direct in. Ook start onderzoek naar mogelijkheden hoe de gemeente binnen bestaande wet- en regelgeving ondernemers en instellingen kunnen ondersteunen met subsidie- of compensatieregelingen. Gedacht wordt onder andere aan een subsidieregeling tegemoetkoming energiekosten voor ondernemers die in acute problemen zitten. Als ondernemers in financieel zwaar weer zitten, kunnen zij zich melden via ondernemersloket@amstelveen.nl . Er wordt dan besproken welke hulp vanuit de gemeente of vanuit een andere instantie geboden kan worden, zegt de gemeente.

Maatschappelijke instellingen

Binnenkort organiseert de gemeente een bijeenkomst voor de sportverenigingen om te horen hoe de financiële situatie van de verenigingen is. De gemeente is bezig met het voorbereiden van een subsidieregeling voor maatschappelijke instellingen. Voor de regeling extra subsidie Voedselbank is nog voorbereiding nodig, voordat deze van start kan gaan. De warme buurthuizen zijn al open. Organisaties die in acute, ernstige financiële problemen komen die het voortbestaan of (een deel van) de publieke functie in gevaar brengen, kunnen contact opnemen met de gemeente via noodfonds-samenleving@amstelveen.nl. Als kunst- en cultuurinstellingen hulp nodig hebben en/of vragen hebben kunnen zij mailen naar kunstencultuur@amstelveen.nl. De sportclubs en overige organisaties kunnen contact opnemen met hun vaste contactpersoon van de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.