De bewonerscommissie De Zwarte Kat geeft toe geen WOB-verzoek aan B&W is gericht over openbaarmaking van de zogenaamde ‘anterieure’ overeenkomst betreffende de bouw van drie villa’s op de locatie van het voormalige café De Zwarte Kat. Maar Jan van Schaik van de actievoerende commissie voegt er wel aan toe dat in een overleg op 3 september 2020 met wethouder Floor Gordon zij gezegd zou hebben dat de overeenkomst zo geheim was dat zelfs de gemeenteraad die niet mocht zien. Een WOB-verzoek zou dus niet worden ingewilligd. “Dit is vastgelegd in een verslag van ons overleg” zeg Van Schaik.

De plannen voor de bouw gaan overigens niet door, doordat de bewonerscommissie – met steun van de Dorpsraad Nes aan de Amstel – een proces bij de Raad van State van de gemeente won.

Streep

De omwonenden zijn van mening dat drie villa’s in het landelijke gebied langs de Amstel misstaan. Overigens beschouwde de gemeente het gebied opeens stedelijk, terwijl het voorheen altijd landelijk was. Inmiddels hebben B&W een brief aan de gemeenteraad geschreven waarin zij zeggen de Bewonerscommissie Buurtschap de Zwarte Kat te zullen uitnodigen voor ‘bestuurlijk overleg’. De raad stelde vorig jaar het bestemmingsplan vast, dat de bouw mogelijk moest maken. Maar de Raad van State (RVS) haalde daar een streep door.

Verordening

De RVS vond dat de Provinciale Ruimtelijke Verordening niet in de bouw voorziet. Maar de gemeente vindt blijkbaar dat de Provincie Noord-Holland dan maart bezwaar had moeten maken. “Bezwaren op grond van het bouwvolume, het onderzoek naar de toekomst van de horecabestemming, het parkeren en de participatie zijn afgewezen”, schijven B&W aan de gemeenteraad.

Boete

 Projectontwikkelaar Zuiver Vastgoed heeft in de anterieure overeenkomst een inspanningsverplichting van de gemeente laten vastleggen en een daaraan gekoppeld boetebeding. Het komt er op neer dat, als de bouw van de drie huizen niet doorgaat, de gemeente een boete moet betalen. B&W hebben nog met Zuiver gesproken, maar die houdt vast aan het oorspronkelijke plan. “Ook hebben wij opnieuw contact opgenomen met de provincie. De Provinciale Ruimtelijke Verordening is inmiddels vervangen door de Omgevingsverordening NH2020. Hierin is bepaald dat in het werkingsgebied landelijk gebied een ruimtelijk plan uitsluitend kan voorzien in een kleinschalige ontwikkeling, niet zijnde een kleinschalige woningbouwontwikkeling, indien de ontwikkeling plaatsvindt waar een stedelijke functie is toegestaan, het bebouwd oppervlak niet wordt vergroot en het aantal burgerwoningen niet toeneemt” schrijven B&W aan de raad, die er aan toevoegen dat het oorspronkelijke plan met drie woningen niet voldoet niet aan de provinciale verordening. “Om het plan toch doorgang te kunnen geven, is een ontheffing benodigd van de provincie.”

Door nu alsnog een ontheffing aan te vragen in Haarlem, denken B&W aan de ‘inspanningsplicht’ te voldoen. Overigens zal als de ontheffing wordt verleend een nieuwe gemeentelijke procedure worden gestart.

3 REACTIES

  1. De bewonerscommissie De Zwarte Kat geeft toe geen WOB-verzoek aan B&W is gericht over openbaarmaking van de zogenaamde ‘anterieure’ overeenkomst betreffende de bouw van drie villa’s op de locatie van het voormalige café De Zwarte Kat.

    Johan, dit is een onleesbare zin waarbij grammaticaal en taalkundig er niet echt een touw aan vast te knopen is. Zonde, kan je dit corrigeren zodat het wel leesbaar is? Dank

  2. In de zogenaamde inspanningsverplichting staat dat de gemeente een boete moet betalen als de bouw van de drie huizen niet doorgaat. Zoiets heet een resultaatsverplichting. Zoek maar op, bijv in wetrecht.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.