Wordt in het nieuwe armoedebeleid van de gemeente wel voldoende gedacht aan vrouwen? Daarover maakt GroenLinks in de gemeenteraad zich druk. Dat bleek bij de raadsvergadering op woensdag, waar het onderwerp werd besproken.

PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen (Sociaal domein) vond het ook belangrijk dat in het armoedebeleid aan de vrouw aandacht wordt besteed. GroenLinks zei te pleiten voor een ‘gender sensitieve benadering’ van het beleid.

Nieuwe uitgangspunten

“Het is mij opgevallen dat in de nieuwe uitgangspunten van de beleidsnotitie van het armoedebeleid nauwelijks expliciet verwezen wordt naar de effecten op vrouwen,” zei GL-raadslid Fatumo Mahamed Farah. Vrouwen lopen volgens haar in het algemeen groter risico om in armoede te vervallen dan mannen, als gevolg van echtscheiding, relatiebreuk, werkloosheid of wegvallen van een partner. Bij de meeste eenoudergezinnen zijn vrouwen gezinshoofd, en die gezinnen lopen het risico op armoede of sociale uitsluiting, zei ze. Ook onderbreken vrouwen vaak hun loopbaan om voor de kinderen te zorgen en ze werken deeltijds, waardoor hun pensioen veel lager uitvalt. “Uit vele onderzoeken blijken dat de meeste minima vrouw te zijn. Ook langdurige armoede komt het meest onder vrouwen voor,” wist GroenLinks. “De actuele armoedeproblematiek heeft vrouwen extra getroffen en vooral alleenstaande moeders.”

Niet opgelost

Het Armoedevraagstuk kan niet opgelost worden zonder specifieke aandacht voor vrouwen, vindt de fractie. ‘Extra aandacht voor vrouwen in het armoedebeleid zal voordelen opleveren voor vrouwen zelf, maar ook hun voor kinderen en de generatie daarna. Op die manier wordt de vicieuze cirkel doorbroken.’ Daar was wethouder Van Ballegooijen het me eens. Hij deelde me gendersensitiviteit als kader op te nemen voor het nieuwe armoedebeleid, zoals Fatumo Mahamed Farah had gevraagd.

Beter gebruik

Na het rapport ter zake van de Rekenkamercommissie van de Gemeenteraad is het duidelijk dat de aandacht van het nieuwe beleid op beter gebruik door inwoners van de bestaande regelingen voor minima moet liggen, zei VVD-raadslid Victor Frequin. “Ik benadruk dat het dus niet een kwestie is van ‘meer, meer, meer’, maar van ‘beter, beter, beter’.” Dat slechts dertig procent van de doelgroep wordt bereikt, is volgens hem verkeerd. Maar hij voelde niks voor uitbreiding van de regelingen, wel voor het bereiken van een grotere groep daarmee. “Maar als we de toegang tot de regelingen niet verbeteren dan is uitbreiding gewoon geen goede actie. En daarbij komt nog dat er steeds meer discussie is dat uitbreiding van gemeentelijke minima regelingen negatief werkt op de impuls om te gaan werken. Met andere woorden, als het sociaal minimum omhoog gaat door gemeentelijke regelingen wordt de armoedeval groter.”

Weinig werkloosheid

Nu er weinig werkloosheid bestaat en er veel werk beschikbaar is, moet de Gemeente naar zijn mening zoveel mogelijk mensen stimuleren om aan het werk te gaan. “Naast inkomen gaat het dan ook om alle andere voordelen van werken.”

De VVD staat overigens wel achter de aanpak van het nieuwe beleid. Maar de fractie zei er  niet omheen te kunnen dat veel problemen in de praktijk kunnen en moeten worden opgelost, met competente en pragmatische ambtenaren die hun verantwoordelijkheid gewoon nemen.

Foto: Fatumo Mahamed Farah en Stieneke Kruijer

2 COMMENTS

  1. Ah gut. Nu zegt GL weer wat over armoede! Ik word daar niet goed van. Elke sociale splinter in onze raad heeft hier een net even een iets andere mening over, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Ik denk dan aan PvdA, SP&GL. Zie minimabeleid, huisvesting, ov, zorg enz.
    Maar nee, de landelijke partijbobo’s willen niet dat ze op éėn lijst gaan staan, want dat zou hun landelijke politieke partijbelangen op korte termijn kunnen schaden. Gevolg 1 issue partijen en mode-partijen met als gevolg nog verdere versplintering of achteruitgang. ( ook op landelijk niveau) die allemaal aan de kant lopen te roeptoeteren maar niets voor elkaar krijgen.
    Vorm nu eens op lokaal niveau één blok, bestaande uit bovengenoemde 3 kleuters en landelijk ook en dan doe je daar ook nog PvdD, BIJ1 bij .
    De kiezers willen namelijk gewoon resultaten zien en geen gekibbel en men wil gewoon achter winnaars aanlopen , niet achter verliezers.

    • Toevoeging; Zouden lokaal PvdA ,GL en SP volgens de laatste verkiezingen samen zijn opgetreden , dan zouden ze al 24,3% van de kiezers hebben, meer dan de VVD! Tel uit je winst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.