De gemeente sluit zich in feite aan bij landelijke regels over vuurwerkbeleid in de nacht van oud- op nieuwjaar. In 2020 zijn de landelijke regels voor het afsteken van vuurwerk strenger geworden en geldt een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

De laatste twee jaren was er een totaal vuurwerkverbod wegens de coronapandemie. Dit jaar gelden de regels van 2020 weer. Er mag weer vuurwerk worden afgestoken, maar niet iedereen weet wat wel en niet is toegestaan, zegt de gemeente. Die zet het daarom op een rij.

Niet en wel toegestaan

Wettelijk niet toegestaan: het afsteken van zwaar knal- en siervuurwerk, zoals rotjes, knalstrengen, Chinese matten, vuurpijlen en enkel schotsbuizen, Romeinse kaarsen en babypijlen. Dit is vuurwerk in de zogenaamde categorieën F3 en deels F2.

Wel toegestaan zijn sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, grondtollen, trektouwtjes, cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorieën F1 en deels F2).

Verkoopwaar

Verkoop: koop het vuurwerk bij verkooppunten die een vergunning hebben. Zij verkopen alleen vuurwerk dat is toegestaan. Vanaf 16 jaar is het kopen en afsteken van oudejaarsvuurwerk toegestaan. Verkopers van vuurwerk zijn verplicht gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten me te geven. Vuurwerk mag uitsluitend worden verkocht op 29, 30 en 31 december.

Buitenland

Men mag vuurwerk in het buitenland kopen, mits het voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet. Per auto mag men maximaal 25 kilo vervoeren.  Tijden: vuurwerk afsteken is alleen toegestaan op 31 december van 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk strafbaar.

Vuurwerkvrije zones

Amstelveen kent een aantal vuurwerkvrije zones. Het afsteken van vuurwerk in deze zones is strafbaar: (heem)parken, schoolpleinen, in de omgeving van locaties waar dieren worden verzorgd (kinderboerderijen, maneges, dierenasiel), in de omgeving van locaties waar mensen worden verzorgd (verzorgings- en verpleeghuizen, ziekenhuizen). Straffen en boetes: illegaal vuurwerk kopen, afsteken of in bezit hebben is strafbaar. Afhankelijk van de overtreding kan men een boete of gevangenisstraf krijgen. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen voor een Halt-straf in aanmerking komen. Wie denkt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht, kan dit melden bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-88 44, of anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 70 00.

 

Home – Wijzigingen vuurwerk – Nieuwevuurwerkregels.nl – nieuwevuurwerkregels.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.