Alle coalitiepartners (VVD, D66 en PvdA) steunden woensdag in de gemeenteraad haar voorstel, maar vrijwel de gehele oppositie was tegen. Goed voor Amstelveen (GVA) wilde bij monde van fractievoorzitter Jacqueline Höcker een meldpunt voor cybercriminaliteit dat dag en nacht, zeven dagen per week, open staat voor het lokale MKB. Maar omdat zij zowel een onderzoek naar de mogelijkheden daarvoor als de realisering van een meldpunt en daarvoor maximaal 50 mille voorstelde, zei een van de fracties in verweer dat GVA kennelijk de uitslag van het onderzoek al weet.

De fractie van Belang van Nederland (BVNL) was het meest uitgesproken en zag er niets in. Volgens BVNL-raadslid Yaron van Koningsveld is de insteek voor een gemeentelijk meldpunt niet juist. De praktijk is nu dat de politie landelijk cybercriminaliteit poogt te bestrijden en dat een bedrijf lokaal aangifte doet, zei hij. “Een meldpunt biedt slechts schijnveiligheid”. Dat is naar zijn mening geen oplossing en bovendien hebben criminelen en enorme voorsprong op de politie, vond hij.

Debatteren

Er moet wel een debat komen over een voorstel van B&W, dat tegemoet wordt gezien, vonden de tegen het voorstel stemmende fracties. Van een van hen, Burgerbelangen Amstelveen (bbA), vroeg fractievoorzitter Ruud Kootker zich af hoe nu de raadsbrief, die verscheen na het initiatiefvoorstel van Höcker, zich verhoudt tot een raadsvoorstel van B&W. GVA wilde vooral met een cybermeldpunt vooral het Havengebied IJmuiden nadoen, in een zogenoemde publiek-private samenwerking (PPS), waarbij de MKB-ondernemers ook de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA), de lokale brancheorganisatie voor de detailhandel (VAD) en Koninklijke Horeca worden betrokken. Voor alleen het onderzoek trekt zij volgens het voorstel 15 mille uit, dat gedekt moet worden uit het veiligheidsbudget en door het Platform Veilig Ondernemer (PVO) wordt geregisseerd.

Ouderen

Namens de fractie van 50+ zei raadslid Emiel Sjaardema dat niet alleen MKB, waarop het voorstel primair was gericht, maar ook ouderen last hebben van digitale criminaliteit. Die verbreding viel trouwens ook bij GroenLinks in goede aarde, waarvan raadslid Slump betoogde dat niet alleen voor het MKB, maar ook voor maatschappelijke organisaties en ouderen preventie moet gelden. Hij zei trouwens wel dat er ook een landelijk steunpunt tegen cybercrime is. “Ik kan er geen soep meer van maken”, wilde hij bij zijn tegenstem-verklaring wel kwijt. En volgens de SP- en de Actief voor Amstelveen (AVA) fractievoorzitters, respectievelijk Adriaans en Becker, had heel het voorstel meer van een motie weg. Overigens vroeg Adriaans zich wel af of het MKB in IJmuiden helemaal vergelijkbaar is met dat in Amstelveen.

Wat voegt het toe?

VVD-raadslid Janneke Leegstra vond dat alles wat bijdraagt aan een veiliger Amstelveen moet worden toegejuicht, maar op het punt van de plaatselijke cyberveiligheid wel moet worden bekeken welke landelijke initiatievenen er op dat punt zijn en of een Rijksbijdrage tot de mogelijkheden behoort. “Wat voegt zo’n lokaal meldpunt nu toe aan wat er landelijk al gebeurt?” vroeg ze. Die vraag moet volgens haar wel gesteld worden in het onderzoek. Overigens was zij het wat de verbreding betreft met GroenLinks eens. Fractievoorzitter Henk Stoffels van de ChristenUnie zag meer in een regionaal dan in een lokaal meldpunt. En zijn collega van het CDA, Arjen Siegmann, vond het bestrijden van cybercriminaliteit niet bepaald een taak voor de gemeente. “Dat we iets kunnen doen, wil niet zeggen dat we het moeten doen”, zei hij, verwijzend naar (primair) de ondernemer en de politie.

Sympathiek

Overigens vond de gemeenteraad het voorstel van Höcker wel sympathiek. Dat benadrukte zelfs de felle tegenstander van een meldpunt Van Koningsveld. “Maar het heeft praktisch geen zin”, zei hij. Burgemeester Poppens zei in eerste instantie met het voorstel wel aan de slag te willen, in elk geval met een onderzoek naar de urgentie van het meldpunt. Maar eerst komt er een raadsdebat over cyberveiligheid. GVA wil recht doen aan de procedure, zei Höcker na een schorsing. Zij houdt het voorstel aan en bracht het dus niet in stemming. Het wordt opnieuw voor een raadsdebat geagendeerd.

PvdA-raadslid Arnout van den Bosch zag trouwens in de beperkte spreektijd (twee minuten per fractie) over het onderwerp een aanleiding om het eens te hebben over het nieuwe vergadermodel voor de gemeenteraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.