Het Amstelveense bouwbedrijf Netjes B.V. en Coöperatie Amstelveen Ecostroom tekenden woensdag (23 november) een intentieovereenkomst om ongeveer acht hiervoor geschikte daken van appartementengebouwen van de onderneming vol te leggen met zonnepanelen.

Het is volgens de gemeente vrij uniek in Nederland dat een particuliere verhuurder op verzoek van de lokale overheid daken beschikbaar stelt aan een energiecoöperatie ten behoeve van hun huurders voor de opwekking van duurzame energie.

Coöperatief model

Beide partijen zijn bij elkaar gebracht door de gemeente Amstelveen die waarde hecht aan het benutten van zoveel mogelijk daken om duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld door een coöperatief model voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van VVE-gebouwen. Door de stijgende energieprijzen zijn bewoners zich meer bewust dat het belangrijk is zelf energie op te wekken, vinden Netjes en de gemeente. Bewoners van met name huurwoningen en gemengde VvE’s kunnen daarbij geholpen worden bijvoorbeeld door een energiecoöperatie. Wethouder Floor Gordon (duurzaamheid) vindt dat een goede ontwikkeling. “Wij hopen dat het goede voorbeeld van deze verhuurder haar daken beschikbaar te stellen, navolging krijgt. Het zou mooi zijn als steeds meer Amstelveners hun energie ‘groen en rendabel’ kunnen opwekken.”

Ontzorging

Wilma Schoonderbeek van Netjes zegt enthousiast te zijn over de samenwerking en wijst er op dat alle risico’s via de coöperatie goed zijn afgedekt. Volgens haar zijn de huurders volledig ontzorgd. Netjes zegt als verhuurder van appartementen ook het beste voor deze bewoners te willen. Voor mensen die eigenaar zijn van een woning ook; die kunnen op eigen dak zonnepanelen plaatsen. Dat biedt Netjes hen aan. Dit initiatief stelt het bedrijf in staat al haar huurders de mogelijkheid te bieden te profiteren van energie uit zonnepanelen.

Ecostroom

Roos Erkelens, bestuurder bij Amstelveen Ecostroom, vindt dat de intentieovereenkomst met Netjes BV een stap in de goede richting, vooral omdat deze keer specifiek huurders in de gelegenheid worden gesteld zelf zonne-energie op te wekken. “We zien, mede door de gestegen energieprijzen, dat steeds meer VvE’s zich bij ons melden om een collectief zonne-energieproject op hun dak te realiseren. Maar nu gaat het om een partij die meer daken in beheer heeft. Dat is richting opschaling belangrijk. Het inzetten van een energiecoöperatie is dan vaak de meest duurzame en rendabele optie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.