Eigenlijk is de motie van de SP al beantwoord door wethouder Marijn van Ballegooijen voor die woensdag wordt ingediend. Hij vindt ook dat minima gemakkelijker de weg naar de gemeente moeten vinden voor regelingen waarop zij recht hebben en dat meer mensen moeten worden bereikt.

Met die boodschap aan de gemeenteraad gaf wethouder Marijn van Ballegooijen (foto) het startschot voor de hervorming van het Amstelveense minimabeleid.

Onder druk

Het bestaansminimum is de laatste jaren steeds verder onder druk komen te staan, zegt de gemeente. ‘Huishoudens met een laag inkomen – maar ook de middeninkomens – moeten steeds meer regelingen aanvragen om het hoofd boven water te houden.’ Armoede kan leiden tot stress, verminderde zelfredzaamheid en moeilijker meekomen in de samenleving, weet Van Ballegooijen. “Maar uit onderzoek blijkt ook dat het soms kan zorgen voor verminderde cognitieve vermogens. Van groepen met de minste administratieve vaardigheden, vragen we dat ze de meeste aanvraagprocessen doorlopen.”

Speerpunten

De overheid is volgens de wethouder soms te ingewikkeld. “In de komende periode onderzoeken we hoe we de drempel verder kunnen verlagen door aanvraagprocedures waar mogelijk te versimpelen. Gezondheidsverschillen moeten kleiner. Kinderen die in armoede opgroeien kunnen hun leven lang last hebben van deze effecten. We willen hun kansen vergroten door ouderschap te versterken”, vat de wethouder de speerpunten van de totstandkoming van het nieuwe beleid samen.

Nieuw beleid

Van Ballegooijen zegt de uitgangspunten eerst met de gemeenteraad te bespreken. Vervolgens wordt het beleid verder uitgewerkt. Onderdeel hiervan zijn onder meer een klanttevredenheidsonderzoek en een stadsgesprek. “Ook worden de minimagezinnen zelf nadrukkelijk betrokken omdat zij ons het beste kunnen vertellen hoe wij ze kunnen helpen. Hun ervaringen zijn enorm waardevol, we doen het samen.” Het beleid moet in januari 2024 in werking treden. “Maar de huidige problemen als gevolg van stijgende prijzen vragen ook op korte termijn om actie”, zegt Van Ballegooijen. “Daarom gaan we nu eerst aan de slag met een noodfonds en een onderzoek naar steun aan middeninkomens.” Er zijn diverse regelingen, waarmee de gemeente inwoners met een laag inkomen helpt, zoals met een vergoeding voor kosten die men moet maken voor kinderen, verhuizing of ziekte. Op de website van de gemeente staat een overzicht van alle regelingen. www.amstelveen.nl/minima

Men kan ook met het Amstelveenloket bellen via (020) 540 49 11 of via het e-mailadres amstelveenloket@amstelveen.nl . Het Amstelveenloket is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.