Op de Bevrijdingsdag, 5 mei dus (20.00 uur) speelt Huub Stapel in Schouwburg Amstelveen zijn solovoorstelling ‘Alleen Familie’, waarvan 5 februari in Stadsschouwburg Haarlem de première plaatsvond en dat sinds medio oktober langs theaters trekt.

De man die Mars en Venus genadeloos langs de meetlat van het leven legde en het huwelijk tot op het bot ontleedde, wijdt zich nu aan een nog groter onderwerp: familie.

 Persoonlijk

In zijn meest persoonlijke voorstelling tot nu toe komen alle facetten van families voorbij: De eeuwige band, familieruzies en nog veel meer. De voorstelling is geschreven door cabaretier en tekstschrijver Jan Beuving. Huub Stapel is met ‘Alleen Familie’ te zien tot en met mei 2023 door het hele land. Een paar voorstellingen zijner dus nog, voordat Stapel Amstelveen aandoet.

Hij gaan ervan uit dat Familie overal is. En dan is er ook nog schoonfamilie, stieffamilie, pleegfamilie, adoptiefamilie, oranjefamilie en de grootste familie van Nederland. Geen ruzie gaat zo diep als familieruzie. En tegelijk is het de enige band waar je je nooit van ontdoen kunt. Een huwelijk kun je ontbinden. Een vriendschap kun je beëindigen. Maar familie blijft altijd. Huub Stapel leidt het publiek, persoonlijker dan ooit, langs feesten der herkenning en verborgen verledens.

Goed en fout

Hij bedacht zelf het thema van zijn nieuwe solo: familie. “Ik ging wat dingen na in mijn familie en had het erover met mijn broers en zus. Er ligt zo veel voor het grijpen: Armoede, recht en onrecht, geschiedenis, wie goed en wie fout was enzovoort. Mijn ouders hielden ontzettend van elkaar en van ons, hun kinderen”, zegt Stapel. “Ook mijn talent komt uit de familie: Mijn vader kon heel mooi meerstemmig zingen, mijn moeder droeg vaak gedichten voor, ze kende er wel honderd uit haar hoofd. Ze hielden van taal, net als ik. Dus het lag misschien wel voor de hand om het, na de liefde en het huwelijk, over familie te hebben.” De regie is in handen van Liesbeth Coltof & Javier Pinon, het script is geschreven door Jan Beuving. De muziek wordt verzorgd door Cor Mutsers, David Stapel en Daniël Lohues en het decorontwerp komt van Rieks Swarte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.