Aan Galjoen, tussen Waardhuizen en Bovenkerkerpolder, verrijzen volgens een woensdag gehouden ambtelijke presentatie voor raadsleden ‘bijzondere woonvormen’, waarbij wordt gedacht aan boerderijerven, zorgcomplexen en onderwijs. Voorheen werden plannen besproken in een strikt geheime  raadsvergadering, waarbij de gehele publieke tribune en pers werden weggestuurd. De fractie van het CDA was de enige die zich tegen de geheimzinnigheid verzette. Er komen honderd tot tweehonderd woningen.

Woensdag vertelden ambtenaren aan raadsleden wat zij er van plan zijn, overigens nog zonder dat de gemeenteraad een besluit nam over concrete plannen. Ferry van Groeningen van BBA verwachte dat bij gebrek daaraan wel een vervolg van het gesprek der raadsleden komt.

Blokkedozen

Eerder wilde projectontwikkelaar ’t Utrechthuys op het voormalige militaire depot aan de gang met bouwsels die bij de gemeente niet in de smaak vielen en door haar ‘blokkendozen’ werden genoemd, waarvan volgens de projectontwikkelaar overigens geen sprake was. “Wij bouwen graag met de gemeenschap in gedachten en hebben absoluut geen zin om lelijke blokkendozen neer te zetten,” meldde die destijds op eigen website. Maar er werd slechts een geheim voorstel aan de raad over gedaan. Daarover stelde het CDA schriftelijke vragen en wilde dat B&W erop reageerden, maar ook dat deden die in het geheim. Het CDA wilde alleen weten of de gemeente dan wel ’t Utrechthuys gelijk had. Maar ook dat antwoord was weer geheim.

Groen

De coalitie stelde woensdag geen lastige vragen. Uit de presentatie bleek dat het bouwterrein op afstand ligt van de bebouwde kom en zeker van openbaar vervoer en voorzieningen. En Burgerbelangen Amstelveen (BBA) pleitte voor het in stand houden van groen in de wijk. Het vorige raadsvoorstel had destijds slechts het ‘voorkomen van de ontwikkelingen op de locatie Galjoen 2-18’ als onderwerp. Een nieuw voorstel ligt er nog niet maar de presentatie hield alleen een ‘denkrichting’ in, zoals fractie voorzitter Harmen van der Steenhoven van D66 het noemde.

Voor raadslid Arnout van den Bosch (PvdA) geldt eigenlijk maar één criterium: Dat er een bijdrage wordt geleverd aan het oplossen van de woningnood. De gemeente denkt aan een ‘broedplaats’ voor nieuwe initiavenen, waar ouderen en jongeren wonen. Maar dan moet er wel, vooral voor de laatsten, openbaar vervoer komen, stelden 50+ en BBA. De VVD zei bij monde van raadslid Jet Smit blij te zijn dat gemeente en projectontwikkelaar ’t Utrechthuys, die eigenaar van de grond is, elkaar lijken te hebben gevonden. De gemeente bereidt een bestemmingsplan voor, terwijl het de eerdere nieuwbouw wel voldeed aan het huidige ‘Amstelveen Zuid-Oost 2015’.

Plat dak |

Het CDA vroeg destijds aan B&W of die kunnen beargumenteren waarop in het geheime voorstel staat hun conclusie is gebaseerd dat het van de ontwikkelaar een initiatief betrof de bouw van panden “met een plat dak, met twee bouwlagen en in feite enkel ‘blokkendozen’. Ook wilde het CDA een reactie van het college op de uitlating van de projectontwikkelaar in zijn website. Maar daar werd geheimzinnig op geantwoord. Volgens de projectontwikkelaar bood de locatie ‘een geweldige kans om zonder uitbreiding van het bestaande stedelijk gebied en zonder te bouwen in de Bovenkerkerpolder op korte termijn een belangrijke bijdrage te leveren aan de enorme woon/zorgbehoefte binnen de gemeente,'” schreef het CDA. De ontwikkelaar presenteerde de vroegere plannen aan gemeentelijke ambtenaren voor herinrichting van het gebied en kwam tot de conclusie: “Met onze schetsontwerpen laten wij zien dat het mogelijk is op deze locatie verschillende programma’s te realiseren.”

Het CDA zei destijds het achteraf vreemd te vinden dat die plannen niet zijn gepresenteerd bij de behandeling van het strikt geheime besluit. “Daardoor is de raad niet in de gelegenheid geweest om een goede afweging te maken”, constateerde zij. Het bedrijf heeft zich inmiddels bij de ‘denkrichting’ van de gemeente neergelegd, hoewel er nog geen concrete plannen zijn en die ongetwijfeld voor de nodige discussie zullen zorgen.

1 REACTIE

  1. De democratie en transparantie viert weer hoogtij in de gemeente, maar zolang de meerderheid van de raad zich als makke schapen hierbij neer legt, zal de gemeente altijd tot het randje van het toelaatbare en liefst nog wat verder, gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.