Na een Europese aanbestedingsprocedure is het architectenbureau Slangen+Koenis geselecteerd voor het ontwerpen van een extra zwembad naast De Meerkamp. Volgens de gemeente is dat belangrijk voor kortere wachtlijsten, maar het extra zwembad kan op z’n vroegst eind 2024 in gebruik worden genomen. Op dinsdag 1 november is er een inloop-informatieavond (19.00 tot 20.00 uur) voor omwonenden en andere geïnteresseerden.

Over het nu ruim een jaar duren, voordat kinderen vanaf vijf jaar les kunnen krijgen, heeft de coalitiepartij VVD haar zorg uitgesproken. Maar volgens de onderneming AmstelveenSport heeft men er alles aan gedaan, kan het echt niet anders en vindt die niet dat de politiek zich met het oordeel van deskundigen moet bemoeien. Naar verwachting wordt het nieuwe zwembad eind 2024 in gebruik genomen.

 Stad gegroeid

De Meerkamp werd in 1994 gebouwd voor een gemeente met ruim 75.000 inwoners. Nu dat aantal is gegroeid naar bijna 93.000, moet het volgens de gemeente worden uitgebreid. De kosten van die uitbreiding bedragen – volgens hedendaagse berekeningen – ruim elf miljoen euro. Burgerbelangen Amstelveen (BBA) stelde nog voor het zwembad geheel nieuw te bouwen en het huidige te slopen, naar kreeg daarvoor de gemeenteraad niet me.

Sportwethouder Herbert Raat (ook VVD) zegt net als zijn partij veel belang te hechten aan zwemles voor kinderen. “Het realiseren van extra zwembadwater draagt bij aan het verkorten van de wachtlijsten voor zwemlessen die er momenteel zijn,” zegt hij. In het gekozen schetsontwerp is het nieuw te bouwen 25×21 meter wedstrijdbad naast de bestaande sporthal geplaatst. Het ontwerp wordt momenteel verder uitgewerkt.

Planning

Architectenbureau Slangen+Koenis uit IJsselstein heeft in binnen- en buitenland veel ervaring met het ontwerpen van zwembaden. Het ingediende schetsontwerp van het architectenbureau voldeed volgens de beoordelingscommissie het best aan de meegegeven randvoorwaarden. In het ontwerp is rekening gehouden met een eventuele latere keuze voor renovatie van het bestaande sportcomplex of vervangende nieuwbouw. Volgens de planning wordt begin volgend jaar de bouw aanbesteed, zodat die in de tweede helft van start kan gaan.

Duurzaam

De nieuwbouw is energiezuinig en duurzaam en voldoet aan het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid. Energie wordt opgewekt via onder meer zonnepanelen op het dak en door het gebruik van warmtepompen (all-electric installatie). Ook wordt gebruikgemaakt van LED-verlichting en daglicht. In het ontwerp is verder rekening gehouden met maatregelen voor circulair materiaalgebruik, klimaatadaptatie, comfort en gezondheid van sporters en personeel. Overigens is er ook onderzoek gaande naar bij deze tijd passende alternatieve fossielvrije energieopwekking voor de toekomstige situatie van het gehele zwembadcomplex. Op de informatieavond worden de plannen gepresenteerd en zijn de architect, de gemeente en AmstelveenSport aanwezig voor een toelichting.

 Beeld: Artist impressions van het schetsontwerp, dat nog verder wordt uitgewerkt. 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.