De juridische strijd tussen (honderden) eigenaren van de gronden waarop de nieuwe wijk De Scheg moet komen, kan wel de realisatie vertragen, maar de gemeente staat daar buiten. Dat zegt via haar woordvoerster wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening over het door Vastgoedplan aangespannen maar verloren proces van een particuliere eigenaar in De Scheg Midden.

De gemeente maakt alleen de ontwikkeling mogelijk door een bestemmings- en exploitatieplan op te stellen, zegt ze. En die plannen moeten volgens haar door de grondeigenaren, maar worden uitgewerkt

 Onenigheid

Wat private partijen onderling afspreken of welke problemen zij onderling hebben, staat buiten de invloedsfeer van de gemeente”, zegt ze. De gemeenteraad stelt overeenkomstig die plannen de ruimtelijke en financiële kaders vast (op basis van een voorstel van B&W) als grondeigenaren zelf willen ontwikkelen, zegt ze verder. “Deze zijn in lijn met de Ontwikkelvisie Scheg (2015) en het Ruimtelijk Raamwerk (2019), die de gemeenteraad voor De Scheg heeft vastgesteld. Wie er ontwikkelt is voor de gemeente minder of niet relevant.” Al kan de onenigheid tussen de grondeigenaren naar haar mening wel vertragend werken. “En de gemeente ziet graag voortgang.”

Duurder

Het is intussen wel mogelijk dat door de gestegen grondprijs en de vertraging de woningen in de wijk duurder worden dan in de plannen staat. Maar de grondprijs is volgens haar niet het enige dat invloed op de markwaarde van de woningen heeft. “Als een ontwikkelaar grond te duur aankoopt, dan stijgt daarmee niet automatisch de commerciële marktwaarde van de woningen die uiteindelijk worden opgeleverd. Tussen de aankoop van grond en het kunnen verkopen van woningen zitten voor die marktwaarde nog veel meer factoren die van invloed kunnen zijn.” Zij noemt onder meer de tijd die nodig is voor het wijzigen van de bestemming en het bouwen van woningen, de bouwkosten en de duurzaamheidseisen. “En denk ook aan de krapte op de woningmarkt. Al deze factoren beïnvloeden ook de waarde van woningen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.