Amstelveense inwoners met een bijstandsuitkering kunnen niet samenwonen, constateren de raadsleden Fatumo Mahamed Farah van GroenLinks (GL) en Kitty Huisman van Burgerbelangen Amstelveen (BBA). Althans niet zonder dat zij worden gekort op de uitkering die zij hadden voordat zij bij elkaar introkken. Of hun uitkering kwijtraken, vullen zij aan.

Voor de beide raadsleden (foto) is duidelijk mensen soms niet de stap te maken te gaan samenwonen.

Terug gefloten

De meerderheid van de gemeenteraad, met de coalitie voorop, besloot woensdag die motie van beide fracties, die opkwamen voor het ‘proefsamenwonen’, niet te steunen. Alleen ChristenUnie, CDA en SP deden dat wel. De PvdA had eerst de motie mede ingediend, maar trok zich later terug, blijkbaar teruggefloten door de coalitie, waar zij bij hoort. GroenLinks en BBA willen dat de inwoners met een bijstandsuitkering drie maanden moeten kunnen samenwonen op proef zonder in die periode gekort te worden op hun bijstandsuitkering.

Praktische zaken

Volgens hen heeft dat een positief effect op het welzijn en welbevinden van dergelijke inwoners, zoals ook in een brief van wethouder van Ballegooijen (PvdA) aan de gemeenteraad wordt beschreven. Door het voorstel van GroenLinks en Burger Belangen Amstelveen kunnen mensen gedurende die proefperiode uitproberen of samenwonen werkt, met behoud van ieders eigen uitkering. Ze hebben dan ook de tijd om allerlei praktische zaken te regelen, zoals het zoeken van nieuwe scholen en opzeggen van (huur)contracten.

Tilburg

De Gemeente Tilburg, waarnaar Huisman woensdag verwees, is een van de gemeenten waar eerder een dergelijke proef is ingevoerd. Volgens de twee raadsleden loet pilot dusdanig positieve effecten zien dat verschillende gemeenten dit idee hebben overgenomen. Maar woensdag kregen zij de meerderheid van de gemeenteraad niet me. Vooral omdat de coalitiepartijen tegen stemden, zeggen GL en BBA. In plaats daarvan haalde de politiek het begrip ‘maatwerk’ weer van stal, een soort politieke Haarlemmerolie. Maar ook GL en BBA vinden dat wel al een stap in de goede richting.

1 COMMENT

  1. De kleingeestige houding van m.n. VVD&D66 die beiden toch de well to do groepen uit de samenleving vertegenwoordigen is toch werkelijk weerzinwekkend.
    Voor hun zijn deze bedragen peanuts, maar voor de desbetreffende groepen niet. Dit is gewoon een kwestie van niet gunnen. Walgelijke houding!
    En dan nog de PvdA, die zegt op te komen voor de zwakkeren in de samenleving. Weet u nog wel ; De breedste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Maar dit principe gelijk laat vallen zodra het pluche maar eventjes in gevaar komt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.