Speciaal voor senioren os er maan maandag 3 oktober af een zogeheten ‘valpreventie’ week. De kans op vallen neemt bij ouderen nu eenmaal toe en dat kan grote gevolgen hebben, zegt de gemeente.

Tijdens de landelijke Valpreventieweek van 3 t/m 9 oktober is er ook in Amstelveen extra aandacht voor valpreventie.

Belangrijk

“Het is best moeilijk toe te geven dat sommige dingen moeilijker gaan als je ouder wordt”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg (foto). Hij vindt de extra aandacht voor valpreventie belangrijk. “In Amstelveen hebben we standaard verscheidene valpreventiecursussen beschikbaar, bijvoorbeeld via Participe. Of de Otago lessen bij fysiotherapeuten.” Zijn advies aan inwoners is daarvan gebruik te maken. “Het helpt langer leuke dingen te kunnen blijven doen. Tijdens de Valpreventieweek kunnen ouderen laagdrempelig kennismaken met de mogelijkheden die er in Amstelveen zijn voor valpreventie.”

Activiteiten

In de Valpreventieweek worden diverse extra activiteiten georganiseerd voor 65-plussers. Maandag 3 oktober is er een gratis Otago proefles in Wijkcentrum Dignahof. Ook zijn er diverse gratis bijeenkomsten waarbij advies wordt gegeven hoe men fit en gezond kan blijven en waar onder andere in wordt gegaan op het belang van een veilige woning, bewegen, goed kunnen zien en goede schoenen. En gebruikers van een rollator, moeten die wel van tijd tot tijd laten checken. Het volledige programma en hoe men zich kan aanmelden is terug te vinden op de website van Participe: www.participe-amstelland.nu/week-van-de-valpreventie.

Cursussen

In Amstelveen worden het hele jaar door diverse valpreventiecursussen aangeboden die aansluiten bij verschillende beweegniveaus. De meeste cursussen duren 12 tot 13 weken. Op de website van de gemeente vindt men hier meer informatie over. Evenals tips voor veiligheid in en om het huis en over hoe men in beweging kan blijven. Sommige zorgverzekeraars vergoeden cursussen om meer te bewegen en voor valpreventie vanuit de aanvullende verzekering.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.