In Amstelveen worden in de buurtcentra geregeld Repair Café gehouden, maar is er zaterdag 15 oktober, van 10.00 tot 14.00 uur, ook een gratis provinciale editie. Voor een kapotte stofzuiger, een gat in een overhemd, een speelgoedauto met een stukkende band of een knuffel die een oog mist kan men dam, tere gelegenheid van de International Repair Day, terecht in een groot Pop-up Repair Café in het provinciehuis in Haarlem.

Dat wordt samen met drie lokale Repair Cafés georganiseerd. Maar de centrale vraag die in alle Repair Cafés wordt gesteld blijft: waarom weggooien als iets ook gerepareerd kan worden?

 60 procent

In Haarlem staan diverse reparateurs van de Repair Cafés Vogelenzang, Overveen en Haarlem West klaar om, samen met de bezoekers die langskomen, spullen te repareren. Reparaties aan elektrische apparaten, speelgoed en kleding, om maar wat te noemen. De slagingskans is helaas niet 100%, maar gemiddeld ongeveer zestig procent. Bezoekers kunnen een vrijwillige bijdrage doen die naar een goed doel gaat. De huisregels staan verder op Huisregels | Reparatiecafé

Tegen weggooien

Het aanschaffen van spullen veroorzaakt de meeste milieu-impact van de gemiddelde Nederlandse consument, zegt de provincie. Repareren in plaats van weggooien en nieuw kopen, verkleint deze impact. Gedeputeerde Rosan Kocken voor circulaire economie vindt dat men er langzamerhand aan gewend om wat kapot is, weg te gooien. “Omdat producten zo gemaakt worden dat ze lastig te repareren zijn, of omdat een nieuw product niet zo duur is en daarmee makkelijker en goedkoper is dan repareren. De provincie streeft naar een circulaire economie.” De huidige wegwerp-mentaliteit past daar niet in, zegt ze. “We maken afval én we hebben steeds grondstoffen nodig voor nieuwe producten (apparaten/kleding etc). Door veel meer te repareren, verspillen we minder kostbare grondstoffen, verminderen de CO2 uitstoot en we verkleinen de afvalberg.”

Reparatie cafés

Door heel Nederland organiseren lokale Repair Cafés gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Van kleding tot meubels en van elektrische apparaten tot speelgoed. Diverse reparatiedeskundigen, zoals elektriciens, naaisters en timmerlieden, helpen de bezoekers met de reparatie en leren ook meteen hoe iemand dit thuis kan doen. De overkoepelende stichting Repair Café biedt ook online veel reparatiekennis. Voor meer informatie: www.noord-holland.nl/repaircafe

Foto’s: Martin Waalboer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.