In het kader van de Nationale Sportweek gaf burgemeester Tjapko Poppens maandagmorgen vroeg het starschot startschoot voor een door Defensie geleid bootcamp aan de Noordelijke Poeloever. Scholieren van het voortgezet onderwijs waren de deelnemers. “Weerbaarheid is vandaag het centrale woord”, zei Rob van defensie, die zijn achternaam per se niet wilde noemen.

Aangereden waren leerlingen van het Amstelveen College, Panta Rhei en het MBO College (de Amstelveense afdeling van het ROC Amsterdam). “Het gaat om meer dan sport alleen”, vertelde een medewerkster van AmstelveenSport, die de talrijke evenementen deze week op het gebeid van sport en bewegen voor de stad organiseert en waaraan men gratis kan meedoen.

Padel

De nationale sportweek van NOC-NSF, waarvoor Amstelveen één van de vijf hostcities is, heeft het thema ‘Sport doet wat met je. Wie dat wil ervaren kan bijvoorbeeld op het zaterdag geopende Beach Event op het Stadsplein terecht. Die opening werd verricht doordat burgemeester Tjapko Poppens een bal serveerde, waarmee de wereldkampioenen Brouwer en Meeuwsen aan de slag gingen. Daarna was de beach voor inwoners, die ook andere sporten konden bedrijven. Maandag en dinsdag kregen en krijgen leerlingen van de basisscholen in plaats van de gymles op school clinics beach sporten op het Stadsplein strand. En middelbare scholieren maken de hele week kennis met Padel tijdens clinics gegeven door Padel Mate.

Niet opgeven

Het ging daar aan de noordelijke Poeloever vooral om samenwerking. Overigens vindt men die vooral in teamsport en minder in individuele sporten, waar men vooral concurrenten heeft. Defensie noemde het weerbaarheid. “Wij kunnen niet opgeven”, iemand van het leger. “Sta er open voor onze wereld in te komen.” Waarna de scholieren onder leiding van mensen van Defensie, geschminkt en wel, in legeroveralls oefeningen deden die het midden hielden tussen sport en morele inspanningen.

Buitendag

Het ging maandag om outdoor sporten. Zowel fysiek als mentaal werden de scholieren op bootcamp uitgedaagd.

Iets verderop op het terrein aan de Noordelijke Poeloever kwamen senioren in actie tijdens de sportmeerkamp. Daar stonden slepen met autobanden en pallets liften onder andere op het programma.

De Poeldag

Ook de rest van de week zijn er nog veel sportactiviteiten om aan me te doen. Zondag 25 september is de slotdag van de Nationale Sportweek: De Poeldag. Watersportverenigingen, rond de Poel gevestigd, werken er aan me.

Sportwethouder Herbert Raat opent de dag om 10:00 uur. Aansluitend geeft professioneel windsurfer Sil Hoekstra een demonstratie foiling. Daarna kan iedereen zelf meedoen met allerlei (water) sportactiviteiten. Zeilen, windsurfen & suppen kan met de boten en planken van Watersport Vereniging Amstelveen. Die ook een zeil clinic geeft en een pendeldienst met een motorboot verzorgt tussen de kleine steiger bij het Raadhuis, de steiger bij restaurant aan de Poel en het WSA terrein.

Roeien

Zelf roeien of peddelen kan met Amstelveense jeugdbouwboten van De Uiterton. De KNRB laat deelnemers kennismaken met de roeisport. De kano’s van de Uithoornse Roei-en Kanovereniging Michiel de Ruyter en Kanovereniging Frisia liggen klaar in het water voor een rondje op de Poel. En de Poelster verzorgt in het clubhuis workshops: Judoclinic, Kickboksen en krachttraining, Workshop “Wim Hof methode” en een Schaats clinic.

Naast de activiteiten op het water worden er ook wandelingen georganiseerd, kan men steplessen nemen of de oefeningen van de QR-route eens uitproberen. Meer informatie op amstelveensport.nl/poeldag

En over de Nationale Sportweek in Amstelveen leest men alles op: amstelveensport.nl/nationale-sportweek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.