In samenwerking met de Joodse stichting Maccabi Nederland hielp Rotaryclub Amstelveen Nieuwer-Amstel (RANA) de gehele zomer door Oekraïense vluchtelingen in Amstelveen en geeft nu opnieuw € 5000.

Zoals bekend zijn de vluchtelingen eerder dit jaar in twee hotels opgevangen en zij kunnen daar nog tot het einde van dit jaar blijven.

Leefgeld

In de beginfase werd veel geld of anderszins (kleding en goederen) gedoneerd door particulieren, bedrijven, gemeente en de hotels waarin de vluchtelingen werden ondergebracht. Helaas is het nog steeds voor vele vluchtelingen een probleem om hoogstnoodzakelijke artikelen c.q. eerste levensbehoeften te kunnen kopen. Sommigen hebben weliswaar een part time baan gevonden, maar vooral de moeders met kleine kinderen/baby’s en ouderen hebben niet voldoende te besteden om bijvoorbeeld luiers, babyvoeding/melk en incontinentiemateriaal te kopen, ondanks het leefgeld dat zij sinds een paar maanden van de gemeente Amstelveen krijgen, meldt Rotary.

Stichting Maccabi Nederland kreeg al eerder dit jaar € 1000 van RANA om hoogstnoodzakelijke artikelen aan te schaffen, maar de nood is nog steeds aanwezig en RANA heeft via het landelijke fonds ‘Rotary Helpt Oekraïne’ nog eens € 5000 beschikbaar gesteld om deze hulp te continueren.

Maccabi Nederland zet zich in ter bevordering van de joodse gemeenschap in Nederland door middel van sport, spel en educatie. De stichting, die steunt op ruim zeventig vrijwilligers, heeft meer dan twintig actieve sportclubs onder zich waar wekelijks of maandelijks meer dan 2500 mensen sporten. Tijdens de Covid-pandemie heeft Maccabi een vrijwilligers initiatief opgezet om mensen te helpen. Maccabi was vanaf het eerste moment betrokken bij de vluchtelingenopvang van de Oekraïners in Amstelveen, waarbij de hoofdregel geldt dat Maccabi iedereen helpt, joods of niet-joods. www.maccabi.nl

Rotaryclub Amstelveen Nieuwer-Amstel is een serviceclub die sinds 2004 jaarlijks diverse goede doelen steunt. De leden steunen op verschillende manieren hun medemens zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging en willen dienstbaar zijn door het opzetten fundraisingprojecten en het beschikbaar stellen van (vak-)kennis. rotaryclubrana@gmail.com

19 REACTIES

 1. Laten we nu eens geen onderscheid maken tussen vluchtelingen. Ik word gewoon schijtziek van de apartheidspolitiek hier tussen Oekraïners en andere vluchtelingen. Ze hebben allemaal rood bloed en hebben allemaal menselijke gevoelens, maar we kotsen wel een paar honderd Afghanen uit die ons daar nog hebben geholpen ook en zitten moeilijk te doen over 500 vluchtelingen uit Moira.

 2. Johan Bos maakt geen verschil tussen kritiek en haat. Dan wordt een publiek debat wel lastig.

  Oekraïne staat gelukkig nog op de wereldkaart. Palestina niet meer nadat het door de Joden van Israël gewelddadig daarvan afgeveegd is.

  Johan Bos vindt kennelijk dat alleen Arabieren Arabische vluchtelingen mogen helpen. Eigen volk eerst?

  Waarom zou Maccabi niet Palestijnse vluchtelingen helpen met levensonderhoud en met terugkeer naar hun thuisland?

 3. Leden van de Rotaryclub steunen goede doelen (en zodoende hun medemensen) zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging.

  Dat kan Maccabi niet zeggen. Zij onderscheiden hun doelen (en daarmee hun medemensen) op grond van afkomst, ‘ras’. Niet alleen in Israël maar dus ook in Nederland.

  Nu maakt Maccabi goede sier met steun aan Oekraïense vluchtelingen, maar niet aan die uit Afghanistan, Syrië, etc.

  Maccabi verloochent dus niet zijn etnische selectiviteit.

  • Palestina?
   Waar is dat land gebleven dat vroeger op alle landkaarten stond?
   Er zijn nog wel Palestijnen maar hun land is van de kaart geveegd.

 4. Palestina bestaat uit twee door Israël gescheiden gebieden: de Gazastrook ten westen van Israël en de Westelijke Jordaanoever ten oosten ervan.

  • ‘Westelijke Jodaanoever’ en Gaza zijn de schamele, onvrije restanten van het Palestina dat van oudsher door veel verschillende volken werd bewoond, waaronder (voornamelijk in minderheid) Joden.

   Kom maar eens bij mij langs. Dan mag je mijn boekenkast bestuderen.

 5. Johan Bos reageert per emaol:

  “Daarom ging het [Palestina] destijds ook naar de knoppen. Valt mij wel op dat de meeste patenten uit Israël komen. Palestijnen maken daar geen gebruik van?”

  Ik schreef terug:

  Probeer maar eens om onder bezetting, onderdrukking en discriminatie intellectuele topprestaties te leveren.

  Of bedoelt u dat Joden sowieso superieur zijn en daarom door God uitverkoren werden(waarvan overigens geen onafhankelijke getuigen waren)?

  Iedereen is terecht boos op Poetin, maar Israël deed destijds hetzelfde met Palestina.

 6. Johan Bos emailt:

  “De minderheid, naar uw eigen zeggen, leverde die wel. Na eeuwen waren de Arabieren daartoe kennelijk niet in staat.”

  Reactie:
  Welke minderheid leverde wat?

  Als Arabieren inderdaad minder geniaal en superieur zijn dan Joden (wat Bos suggereert) dan is dat geen reden om hen te mogen discrimineren, onderdrukken, bezetten en beroven, wat Israël stelselmatig doet.

 7. Wat een ontzettende infantiele discussie tussen 2 oude mannen. Een soort manifest destiny theorie slaat natuurlijk nergens op, wat de hr Bos blijkbaar oppert, net zo min alsof Palestijnen zielig zijn, wat App weer zegt.
  Het artikeltje gaat over vluchtelingen en waarvan ik stelde dat we in dit land 2 soorten hebben. Namelijk Oekraïners en de rest.

 8. Frank, net als jij maakte ik bezwaar tegen de etnische selectiviteit bij de steunverlening aan Oekraïners. Dat verwijt treft niet Rotary maar wel Maccabi, zowel in dit geval als – gelet op hun doelstellingen en werkwijze – in het algemeen.

  Zelf doe jij trouwens telkens aan leeftijdsdiscriminatie. Dat is ook niet zo netjes.

 9. Mijn reactie werd drie keer geweigerd. Daarna probeerde ik het onder andere namen, maar zonder resultaat. En nu staat hij er drie keer. Nou ja, beter dan nul keer. Discussie moet immers mogelijk zijn.

 10. Johan Bos censureerde dit gedeelte van mijn antwoord aan Frank Bikker:

  De verwijzing naar Israël en (de restanten van) het bezette Palestijnen ligt voor de hand, want daar gebeurde hetzelfde als in Oekraïne, zowel vwb de agressie als vwb de opvang van de vluchtelingen.

  Ik mag Palestijnen van jou niet zielig vinden, maar het is geen pretje om te worden gediscrimineerd, bezet, onderdrukt en beroofd. Vraag maar aan de Oekraïners.

  (Qua vrijheid van meningsuiting is het hier dus toch een beetje Sovjet-Unie, Noord-Korea en China.)

 11. “Vooralsnog ziet vrijwel iedereen dat Oekraïne met een veroveringsoorlig wordt geconfronteerd, die ook nog eens gepaard gaat met genocidale praktijken en grove oorlogsmisdaden door de agressor. Volkenrechtelijk is steun aan Oekraïene in deze situatie gerechtigd en gelegitimeerd.”
  (Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis en terrorisme-expert, in NRC 24/9.)

  Een vergelijking met Palestina ligt voor de hand, terwijl daar racisme en discriminatie ook nog een rol spelen. Daarom is het hypocriet dat het pro-Israëlische Maccabi hier goede sier maakt met etnisch-selectieve steun aan Oekraïense vluchtelingen terwijl nakomelingen van Palestijnse vluchtelingen al tientallen jaren in erbarmelijke omstandigheden moeten leven en niet mogen terugkeren naar het land van hun (voor)ouders.

  Frank (Bikker?) noemde dit een infantiele discussie maar toch ben ik benieuwd naar zijn standpunt.

 12. “Maccabi NL is The Netherlands’ leading Jewish Sports, Health and Wellbeing Charity. Our aim is to support the long-term future of Dutch Jewry by engaging and developing the entire Jewish Community with a broad range of sporting, educational, social and health and wellbeing activities, whilst promoting Jewish Identity and the centrality of Israel.”

  Kijk Frank, daar gaat het bij Maccabi om:
  ‘Promoting Jewish Identity and the centrality of Israël’. Daar gaat het dus ook om bij deze pr-stunt van (selectieve) steun aan Oekraïense vluchtelingen.

 13. Frank schreef: “Laten we nu eens geen onderscheid maken tussen vluchtelingen. Ik word gewoon schijtziek van de apartheidspolitiek hier tussen Oekraïners en andere vluchtelingen.”

  Johan Bos emailt mij dat Maccabi dit mag doen ‘nu vrijwel de hele wereld antisemitisch is’.

  Apartheidspolitiek wordt dus gerechtvaardigd door racisme.

  Begrijp je, Frank?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.