Kennelijk in het geheim, althans zorgvuldig buiten de media, presenteerden woensdag (14 september) de gemeenten Amstelveen en Diemen een instrument om illegale spookbewoning, veelal ten dienste van criminaliteit, beter en sneller te signaleren. Dat instrument is in samenwerking met TNO ontwikkeld en de Provincie Noord-Holland financierde het project. De eerste resultaten zijn volgens de gemeente, die er nu een persbericht aan wijdt, veelbelovend. Hoe het systeem werkt, wordt in het persbericht geenszins uitgelegd.

Wel dat het binnenkort door het LIEC (Landelijk Informatie- en Expertisecentrum) via het Kennisplatform Ondermijning (KPO) ook aan andere gemeenten ter beschikking gesteld.

Hennepteelt

Het is de bedoeling leegstaande woningen op te sporen, die gebruikt voor criminele activiteiten zoals illegale prostitutie, hennepteelt of als opslag voor geld of drugs. De ’tool spookbewoning’ helpt gemeenten met behulp van verschillende indicatoren in beeld te brengen in de Basisregistratie Personen (BRP) welke woningen onterecht langer dan een half jaar leegstaan en welke woningen wellicht voor criminele doeleinden worden gebruikt.

Gerichter controleren

Het systeem voldoet volgens de gemeente aan de privacywetgeving (AGV). Volgens burgemeester Tjapko Poppens is het van groot belang dat spookbewoning wordt opgespoord. “In Amstelveen zijn honderden woningen waar langer dan zes maanden niemand staat ingeschreven. Met behulp van de tool kunnen we gerichter woningen controleren waar vermoedens van criminele en/of illegale activiteiten zijn.” De pakkans wordt nu groter en woningen kunnen weer worden ingezet voor woningzoekenden, zegt hij. “Dat is met de huidige krapte op de woningmarkt ook belangrijk. We hebben de testfase achter de rug en gaan nu echt met de tool aan de slag.”

 Ondermijning tegengaan

“Als we meer woonfraude weten op te sporen, krijgen we meer woningen beschikbaar voor mensen die het echt nodig hebben,” zegt burgemeester Boog van Diemen in het persbericht. “Woonfraude zorgt ook voor ondermijning van reguliere maatschappelijke sectoren. De criminaliteit die er me gepaard gaat, werkt door bij bijvoorbeeld makelaars, notarissen of verhuurbemiddelaars. Er is sprake van vervalste documenten, illegale geldstromen of nog erger geweld. Dat moeten we met alle middelen tegengaan.”

Bundeling van krachten

Volgens de commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk, is het instrument een goed hulpmiddel om efficiënter te werken en barrières op te werpen tegen criminelen. Maar ook hij laat in het midden wat er nu precies is gepresenteerd al vindt het wel “een mooie samenwerking en bundeling van krachten tussen verschillende partijen”, die in de aanpak van ondermijning essentieel is.

Bij de presentatie van de tool waren de Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, den burgemeesters van de Amstellandgemeenten en vertegenwoordigers van het LIEC en TNO aanwezig (foto). De media niet.

4 REACTIES

  1. Hier wordt een automatische link gelegd tussen leegstand en criminele activiteiten. Alsof leegstand dat automatisch behelst. Je moet tegenwoordig bewijzen dat je NIET crimineel bent; omgekeerde bewijslast.

  2. Nieuwbouw en huizen van institutionele beleggers is toch een heel ander verhaal dan privemensen. Even los van het melden wordt hier een apart beeld geschapen alsof alles en iedereen gelijk crimineel is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.