“Dit is echt gigantisch”, zegt kunst- en cultuurwethouder Herbert Raat. Hij doelt op de enorme prijsstijgingen voor energie, waarover hij dezer dagen praat met directeur Marieke Uildriks van museum JAN. Maar ook het Cobra Museum, gemeentelijk Vastgoed en allerlei maatschappelijke en sportorganisaties kreunen nu financieel. Net als de ondernemers, weet Raat. De begroting staat volgens hem onder druk.

Hij gaat er morgen, dinsdag, in B&W over praten, maar verwacht dat ook zijn collega’s in hun portefeuilles problemen hebben. Bijvoorbeeld het onderwijs.

Rijke gemeente

“Het geldt natuurlijk voor alle gemeenten in het land”, zegt de wethouder, benieuwd naar waar het kabinet op Prinsjesdag me komt. Persoonlijk verwacht hij gemeentelijke noodmaatregelen, zoals ten tijde van Corona. Amstelveen staat bekend als rijke gemeente, wat over veel andere niet kan worden gezegd, maar de diepe zakken zijn niet eindeloos. Hij denkt ook aan de ondernemers. Voor sommigen dreigt een faillissement of tijdelijke sluiting. “Winkeliers, zoals de slager en de bakker, kunnen dit niet dragen.” Energie is volgens hem een van de basisvoorwaarden voor een bedrijf. “Als het een vast contract met een leverancier daarvan heeft, is er vrij weinig aan de hand, maar de variabele contracten betekenen grenzeloze problemen.”

Daarom was hij destijds ook tegen de verkoop van Eneco-aandelen. “Eigenlijk mag energie nooit een marktproduct zijn. Het is een basisvoorwaarde die niet aan de markt mag worden overgelaten.”

Volgens hem moet tijdig de begroting voor volgend jaar worden aangepast. “Anders zitten wij in de gemeenteraad een begroting te maken, die na een paar weken moet worden veranderd. Wat er nu gebeurt, hakt er financieel diep in.”

3 COMMENTS

  1. “Eigenlijk mag energie nooit een marktproduct zijn. Het is een basisvoorwaarde die niet aan de markt mag worden overgelaten,” zegt wethouder Raat (VVD), ooit trouwe volgeling van neoliberaal Frits Blokestein.

    Als alle neoliberalen tot dit inzicht komen, ook vwb zorg, onderwijs, ziekenhuizen, etc, dan komt het misschien ooit nog goed met onze samenleving, maar ik vrees dat het daarvoor te laat is.

    Ik hop nog mee te maken dat Herbert Raat openlijk spijt betuigt voor het A9-drama (geen tunnel).

  2. 1) Herbert Raat tekende netjes bij het kruisje.
    2) Als bedrijf in handen van overheden was Eneco in het algemeen veel duurder (en nog steeds) dan kleinere concurrenten, sterker nog Eneco behoorde en behoort tot de duurdere partijen. Eneco profiteert/profiteerde van mensen die nooit van provider wisselde en kon/kan daardoor hogere tarieven hanteren.

    Kortom, sja alleen als de gehele markt in handen is van de overheid gaat op dat de overheid die kan beinvloeden, anders gaat dat in de praktijk niet op. Geloof niet dat ik Herbert Raat daarvoor heb horen pleiten toch, en dan zit hij bij een totaal verkeerde partij.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.