“Dit blijft het grootste mysterie van Amstelveen”, zei InZicht-medewerkster Cherilyn Coumans. In haar domein waren twee van de vijf vrouwen samengekomen, die ooit als kind op het beeld ’t Zwijntje hadden gezeten. De gemeente had wel geprobeerd langs digitale weg te weten te komen wie er destijds op de in Amstelveen Inzicht getoonde foto uit vervlogen jaren, toen wat nu Stadshart heet er totaal anders uitzag, maar dat is tot nu toe niet echt gelukt. Het beeld ’t Zwijntje, waaro vele Amstelveners groot werden, is diverse malen verplaatst, maar nu vrijwel op de oude plek (voor de Hema) terug.

Er waren, bij één afzegging, eigenlijk vier mensen die zouden komen. Maar twee bleven weg, zodat er maar twee waren: Ingrid van der Kruijs en Lynne Huijing. Beiden hielden het voor mogelijk, net als de andere drie, op de historische foto te staan. In  de zestiger jaren.

Geen zekerheid

“Maar er is niet met zekerheid te zeggen wie het nu werkelijk is”, laat de gemeente weten. Van der Kruijs opperde nog dat forensisch de teruggang der gezichten wel is uit te vogelen, maar onder meer de kosten daarvoor zijn de gemeente nu weer teveel. Als er al geen andere reden is. “De zoektocht krijgt hiermee een bijzonder einde en is daarmee afgesloten,” zegt zij. Kunst- cultuur en erfgoedwethouder Herbert Raat maakte kennis met Ingrid en Lynne en had graag ook de anderegegadigden gezien. Ingrid van der Kruijs kwam met het ouderlijk gezin op haar tweede levensjaar naar Amstelveen en is daar altijd gebleven. Zij werkt op de VU. “Dus dat is ook vlakbij”, zegt ze. Lynne Huijing is geboren en getogen in Amstelveen en woont er nog altijd. Zij was ooit balletdanseres, maar door het eerste noodlottige ongeval met de sneltram op de Benelixbaan, kwam zij in het ziekenhuis en coma terecht. Tegenwoordig geeft zij Pilatuslessen aan revalidanten. “Iedereen heeft aan Amstelveen wel jeugdherinneringen”, zei Raat. “Aan wat je als kind hebt beleefd en waar je nu nog aan denkt.”

Gezellige middag

Het blijft dus een mysterie wie er precies op één van de foto’s staat op de historische fototentoonstelling in Amstelveen InZicht: Dat was een jong kind op het bekende zwijntje in het Stadshart. Ondanks pogingen van de gemeente get te weten te komen. In totaal ontving het centrum twaalf reacties van inwoners die mogelijk op de foto staan. Om toch te kunnen achterhalen wie er nu echt op het Zwijntje zit, is gevraagd een oude foto met dezelfde kleding op te sturen. Uiteindelijk zijn er vijf personen overgebleven die mogelijk op de foto staan. Twee van hen kwamen dus gisteren bijeen in het belevingscentrum. “We hebben er een gezellige middag van gemaakt,” zegt wethouder Herbert Raat.

Amstelveen InZicht is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en de eerste zaterdag van de maand van 12:00 tot 17:00 uur en gevestigd aan het Stadsplein 103 (boven de bibliotheek). De historische fototentoonstelling is inmiddels afgelopen. Informatie over de werkzaamheden aan de A9 en ontwikkelingen in het Stadshart is altijd beschikbaar voor het publiek. Kijk voor meer informatie op www.amstelveeninzicht.nl.

Foto: vlnr Lynne Huijing, Ingrid van der Kruijs en wethouder Raat bij het Zwijntje

8 REACTIES

  1. De foto laat zien dat het helemaal niet gaat om die kinderen en ook niet om het Zwijntje, maar om wethouder Herbert Raat (VVD) van Hobby en Lobby. Hij is inderdaad het grootste mysterie van Amstelveen.

  2. In AmstelveenZ staan twee foto’s van Herbert Raat en één foto van de burgemeester. Niet één van de andere bestuurders. Dat siert ze: Gewoon je werk doen zonder publicitaire poeha.

    Raat gebruikt lokale media en de gemeentelijke afdeling Communicatie voor zijn persoonlijke populariteit: Kijk mij eens.

    Op één grote foto bij een artikel over de vele sportbeoefening in Amstelveen zien wij Raat wandelen met een sportbobo. Bij zo’n artikel hoort een foto van sportende mensen. Maar nee hoor, Raat, Raat en nog eens Raat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.