Home Uitgaan en Cultuur Erfgoed centraal op Monumentendagen

Erfgoed centraal op Monumentendagen

1
206

Het Amstelveens erfgoed staat centraal tijdens de Open Monumentendagen, die zaterdag 10 en zondag 11 september worden gehouden.

Zoals elk jaar openen die dagen weer verschillende monumenten de deuren voor het publiek en bezoekers kunnen deelnemen aan diverse activiteiten, zoals rondleidingen en lezingen.

Geschiedenis

“Monumenten zijn belangrijk, omdat zij ons herinneren aan de ontstaansgeschiedenis van onze gemeente”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). Na de oprichting van het Meldpunt Monumenten bleek volgens hem dat Amstelveners die historie en dat erfgoed belangrijk vinden. “Er kwamen veel meldingen binnen van inwoners. Van de ‘nonnenkappen’ op het terrein van tuinvereniging Langs de Akker tot woonhuizen en grenspaal aan de Hollandsedijk die in de zeventiende eeuw de grens tussen Holland en het Sticht markeerde. Deze zijn inmiddels gemeentelijk monument. We nodigen u van harte uit om tijdens de Open Monumentendagen de opengestelde monumenten te bezoeken en een van de drie historische routes in Amstelveen te wandelen. Deze laatste kunt u vinden op visitamstelveen.nl.”

Monumenten en activiteiten

De vereniging Historisch Amstelveen verzorgt zaterdag 10 september samen met de Archeologische Werkgroep Nederland (AWN) twee lezingen in bibliotheek aan het Stadsplein. Zij gaan over een archeologische opgraving en de bouwhistorie van de voormalige herberg ‘t Kalfje aan de Kalfjeslaan (12:00 uur) en over de geschiedenis van Amstelveen in het algemeen (15:00 uur).

Zorgvlied

Op begraafplaats Zorgvlied kan men zondag 11 september deelnemen aan een rondleiding. Frank Driessen of Annelies Zwijns nemen deelnemers daaraan me voor een wandeling over het bijzondere gedenkpark. Tijdens de rondleiding komt men meer te weten over de bijzondere graven op Zorgvlied van bekende én onbekende overledenen, de rijksmonumenten en de bijzondere groencultuur. Voor deelname is een reservering verplicht.

Wester-Amstel

Ook Buitenplaats Wester-Amstel is zondag geopend. Om 12:00, 13:00 en 14:00 uur worden rondleidingen gegeven door de tuinen, het park en de omgeving van het huis. Ook hier graag reserveren voor deelname.

Verder zijn er op beide dagen om 11.00 en 14.00 uur rondleidingen door de Heemparken. Verzamelplaats is de kwekerij in heempark De Braak. Medewerkers van de gemeentelijke groendienst kunnen alles vertellen over deze betoverende groene oases te midden van de drukke Randstad.

Kerken

Er zijn ook zeven monumentale kerkgebouwen open, althans op één van beide dagen. Men kan in de tot boerbrouwerij en horecagelegenheid omgebouwde Annakerk terecht, maar ook in de Pauluskerk, de Kruiskerk, De Kerk van het Apostolisch Genootschap, Urbanuskerken in Nes aan de Amstel en Bovenkerk en de Paaskerk. In verschillende kerken worden rondleidingen gegeven en wordt op het orgel gespeeld. In zowel de recent gerestaureerde Urbanuskerk in Bovenkerk als de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is het mogelijk de toren te beklimmen. In de Kruiskerk is een speurtocht voor kinderen uitgezet.

Kunst

De kunstenaars van Ateliers 2005, de voormalige Jan Ligthartschool aan de Van Weerden Poelmanlaan 4, stellen hun ateliers open voor bezoekers. Ook is in de aula een expositie te bezichtigen. Kijk voor de adressen, openingstijden en reserveringen op www.openmonumentendag.nl en toets ‘Amstelveen’ in als locatie.

Filmpje

Over de gemeentelijke monumenten in Amstelveen is een korte video gemaakt. 11.00.  Fotobijschrift: In heempark De Braak, bij Buitenplaats Wester-Amstel en op Zorgvlied vinden tijdens de Open Monumentendagen rondleidingen plaats.

1 COMMENT

  1. Wat, geen foto van Herbert Raat? Hij is inmiddels toch ook een erfgoed en gemeentelijk monument? Of is het wachten op zijn standbeeld op het Herbert Raat plein, het enorme kruispunt bovenop de verbrede rijksweg A9 in het centrum van Amstelveen?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.