Via schriftelijke vragen aan B en W komt de SP in de gemeenteraad op voor inwoners met een minimaal inkomen, nu gascrisis en inflatie geen zwaar treffen. Het kabinet kondigde aan de energietoeslag van € 800 te verhogen tot € 1300, maar in tegenstelling tot andere gemeenten heeft Amstelveen hen de ontbrekende € 500 nog niet gegeven. Waarom eigenlijk niet, wil de SP wel graag van het college weten.

Eerdere vragen van de partij over de energietoeslag werden, na uitstel, op 31 mei beantwoord.

Hard getroffen

Maar veel mensen worden nu hard getroffen door de oplopende inflatie, constateert de SP. Vandaar de nieuwe vragen, waarin de partij een somber beeld schetst op basis van de nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). “De VNG, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, heeft laten weten mogelijkheden te zien om nog dit jaar meer koopkrachtsteun uit te betalen”, schijft de fractie aan B&W.  “Ze zijn al belast met het uitbetalen van de 800 euro. Als het kabinet geld beschikbaar stelt, denken de gemeenten dat zij ook die extra 500 euro dit jaar nog uit te kunnen keren.”

Bijna 5000 gezinnen

Overigens blijkt uit informatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat 4900 huishoudens in Amstelveen zijn met een minimaal inkomen, waarvan 1430 met gezinnen onder de 18 jaar. Aan hoeveel van die plaatselijke gezinnen is de energietoeslag van € 800 verstrekt, wil de SP weten. En natuurlijk de aanvulling van € 500.  “Wanneer gaat het college de informatie over deze tweede toeslag communiceren aan haar inwoners?” vraagt de SP verder.

De partij vindt overigens dat de energietoeslag niet bij het inkomen moet worden gerekend als het gaat om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en hoopt dat B&W het daarmee eens zijn. Ook wil de SP weten of het college de energietoeslag ook aan studenten uitkeert, verwijzend naar een uitspraak van de rechtbank in Gelderland die vond dat die doelgroep niet mag worden uitgesloten. In het licht van de energiecrisis, met de winter voor de deur, vindt de SP de afspraken met de corporatie Eigen Haard om slecht geïsoleerde woningen met spoed te isoleren van belang. “Naast spoedafspraken zullen ook de prestatieafspraken m.b.t. energiezuinigheid en betaalbaarheid van woningen opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden”, zegt de partij en zij vraagt B&W of die bereid zijn met Eigen Haard nieuwe afspraken te maken.  En: “Is het college het met de SP eens dat het armoedebeleid met spoed herijkt dient te worden gezien de huidige crisis met als doel te bezien welke spoedmaatregelen ingezet kunnen worden op gemeentelijk niveau? En welke termijn denkt het college hiervoor de gemeenteraad te kunnen informeren?”

1 REACTIE

  1. Waarom kan die extra €500,— niet direct met die €800,—. Scheelt ook ons ambtenarenkorps weer werk. Efficiënt ambtenaren aansturen heeft de politiek hier blijkbaar nog nooit van gehoord?
    Eerst moesten er kosten gemaakt worden voor het stellen van die schriftelijke vragen. Iets waar een VVD-wethouder in het verleden al terecht over heeft geklaagd.
    En nu moet er weer extra gecommuniceerd worden over die €500,— met de betreffende huishoudens, terwijl dat toch met 1 druk op de knop moet zijn te regelen door onze digitale overheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.