Lang geleden, toen er nog boeren woonden in Amstelveen en het CDA hun partij was, zou het niet zo gauw gebeurd zijn, denk ik. Maar nu ging het geruisloos, zonder blijkbaar demonstraties tegen de beslissing. De omgekeerde Nederlandse driekleur, waarmee boeren zonder met trekkers de Amstelveense wegen te bezetten in stilte protesteren, werd op last van B&W gewoon weggehaald. Want het college wil kennelijk iedereen te vriend houden. Althans voor zover het de openbare ruimte betreft.

Men mag er wel demonstreren, maar het moet naar de mening van B&W niet te gek worden. En dat wordt het blijkbaar al gauw. Wat de vrijheid van meningsuiting betreft worden nu ook de veteranen er bij gesleept, die deelnamen aan buitenlandse missies om daar te proberen vrede te stichten.

Juist

Die streden voor de Nederlandse vlag, heet het. Dus het rood, wit, blauw in de juiste volgorde. Afgezien van het feit dat de blauwe baretten de eenheid van de VN onderstreepten, dacht ik altijd dat er niets Nederlands was in die verre oorden. Nou ja, misschien op degenen die omkwamen in de oorlog rond Nederlands-Indië en vreselijke Japanse kampen na. Maar het is volgens mij grensoverschrijdend, om maar eens een modern woord te gebruiken, de veteranen nu ook al bij een boerenprotest te halen.

In Amstelveen wordt de vrijheid van meningsuiting beperkt tot het politiek correcte. Althans tot wat het kabinet correct vindt. Men mag om die mening kracht bij te zetten wel demonstreren, mits iedereen het er maar me eens is. Geen standpunten waaraan anderen zich ergeren. Men heeft dus als het erop aan komt de vrijheid van de gevangenis.

Ik vraag mij af of de ook in de openbare ruimte verschijnende en door de gemeente betaalde borden in verkiezingstijd daaraan voldoen. Als politieke standpunten absoluut niet verschillen zijn 1) de oeverloze debatten in verkiezingstijd zinloos en 2) bewijst het dat men in de gemeenteraad het eigenlijk allemaal met elkaar eens en de diverse fracties volledig overbodig zijn. Het samen doen, waarnaar men kennelijk streeft, is gewoon het – na verkiezingstijd – begraven van alle politieke verschillen en instemmen met wat de coalitie voorschrijft. De kiezer die denkt dat een partij zijn standpunt verwoordt bij de lokale overheid wordt dus zonder meer genaaid. Hij moet alleen op de lokale electorale  markt de zogenaamde volksvertegenwoordigers in het zadel te helpen en daarna vooral te zwijgen. Het is volgens het bestaande politieke systeem helaas zo dat men hem of haar eenmaal in de vier jaar nodig heeft als stemvee.

De boeren en tuinders en vooral hun belangen hebben dus afgedaan in Amstelveen. Zij mogen wel denken, mits van die gedachten niets blijkt. Zeker niet in de openbare ruimte, want daar zou men wel eens anderen tegen het lijf kunnen lopen, met tegengestelde belangen. Amstelveen wenst politiek correct te zijn.

7 REACTIES

 1. Mijn bezwaar tegen die omgekeerde nationale driekleur is dat die actievoerders zich met hiermee demonstratief afstand nemen van het symbool van de democratische rechtsstaat die onze maatschappij bijeen houdt en doet functioneren. Dan wordt het lastig om binnen dat verband nog tot een oplossing te komen.

  Volgens Johan Bos vallen wetsovertredingen zoals belediging, smaad en laster ook onder de vrijheid van meningsuiting, maar dat gaat mij te ver. Dat Bos geen bezwaar heeft tegen die omgekeerde vlag is dus wel consequent van hem.

 2. Voor mij is het enkel een stuk textiel. Als de agrarische sector hier nu wat mee wil laten zien, hebben ze mijn zegen.
  Overigens ben ik wel van mening dat aan de agrarische productie op bepaalde punten flink moet wat gebeuren.

 3. Ja hoor, en
  de regering is enkel een stel carrièrejagers,
  de burgers zijn enkel een stel ongeregeld,
  de wet is enkel een stuk papier,
  de rechter is enkel een mens en
  het parlement is enkel een praatclub.

  Toch zijn zij door die vlag aan elkaar gebonden in een democratische rechtsstaat die door allen moet worden gekoesterd en verdedigd.

  • Die vlag verbindt bij mij niets! Er kan bij mij net zo goed een Mickey Mouse op staan. Toch ben ik voor de democratische rechtstaat , maar zonder die achterhaalde 19 e eeuwse symbolen.
   En ook ik heb mijn dienstplicht vervuld .
   Of wilt u net zulke idioterie als in de VS, waar in sommige Staten elk kind met zijn hart op zijn hart en het volkslied balkend de vlag moet groeten en geen enkel publiek figuur iets kan zeggen zonder omringd te zijn door een zee van vlaggen.
   Een vlag staat meestal symbool bij mij voor nationalisme met een luchtje eraan.
   En respect voor veteranen heb ik heus wel, maar dan persoonlijk en niet dmv een dom stuk textiel.

 4. Niet alle oude en nieuwe Nederlanders die zich verbonden voelen door de Nederlandse vlag koesteren nationalistische sentimenten.

  Je kunt die vlag als een dom stuk textiel beschouwen, maar pleit dan ook voor het afschaffen van álle symbolen, beeldmerken, shirtkleuren, logo’s etc en stop met clubcompetities, Europese en wereldkampioenschappen en Olympische spelen tussen landen met eigen vlaggen en kleuren waarvoor mensen door het vuur gaan.

  Gevoelens van verbondenheid hoeven niet eng te zijn. Het ontbreken ervan kan nog veel gevaarlijker zijn.

  Wij verkeren in de gelukkige omstandigheid dat wij leven in een democratische rechtsstaat. Het symbool daarvan heeft een essentiële functie: Binding en verantwoordelijkheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.