Er is voor media weer € 100.000 beschikbaar via het lokale Mediafonds. Aanvragen daarvoor kunnen media-organisaties, freelance journalisten en studenten journalistiek tot 19 september indienen, meldt de Mediaraad, die ze beoordeelt. Het is de zogenoemde ‘najaarsronde’. De raad hoopt op meer onderzoeksjournalistiek dan er in de laatste twee jaar uitkwam.

De vorige ronde voorzag alleen RTV Amstelveen van de nodige pecunia. Een tweede aanvrager viel af, wegens gebrek aan kwaliteit van het voorstel. Daardoor is er nu meer geld in kas bij het fonds dan het bestuur voor ogen had.

160 mille

Voor de komende ronde hoopt de raad meer kwalitatief sterke aanvragen te mogen ontvangen van lokale media, individuele journalisten en studenten. In totaal is er dit jaar 160 mille beschikbaar voor journalistieke projecten. Het geld komt van de gemeente. B&W keuren formeel een aanvraag goed, maar in feite doet de Mediaraad dat, die zonder enige uitleg nummers van aanvragen en bedragen aan het college doorzendt.

De Mediaraad zoekt deze ronde naar projectaanvragen met journalistieke diepgang, laat voorzitter Meindert Schut weten. “Daarnaast is er behoefte aan creatieve ideeën: inhoudelijk, maar ook wat betreft de aanpak en vorm waarin het plan uitgewerkt wordt. Dit kan bijvoorbeeld een podcast zijn of online journalistieke producties.”

‘Nuttige impuls’

Het Mediafonds kan een nuttige impuls geven aan de versterking van de lokale journalistiek, maar er is volgens hem meer onderzoeksjournalistiek nodig dan de vorige twee jaar uit de aanvragen bleek. “Mocht iemand twijfelen over de journalistieke invulling van een aanvraag, dan zijn we graag bereid om mee te denken.” Aanvragen moeten wel aan bepaalde criteria voldoen. De productie moet bijvoorbeeld een goed journalistiek niveau hebben, journalistiek onafhankelijk en maatschappelijke relevant zijn voor de inwoners van Amstelveen. En het resultaat moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Voor vragen kan men mailen naar: info@mediaraadamstelveen.nl. Voor criteria, aanvraagformulier en meer informatie over het Mediafonds: kijk op www.mediaraadamstelveen.nl

1 COMMENT

  1. Respect voor de Mediaraad. Ondanks dat ze aan handen en voeten gebonden zijn, toch doorgaan om (kritische) journalistiek van de grond te krijgen.

    Ik ben trouwens van mening dat de Mediaraad een bredere verantwoordelijkheid mag/moet krijgen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.