Houten geveldelen verdwijnen van het raadhuis en worden vervangen door bamboe. Dat kost € 1,4 miljoen, waarmee de gemeenteraad vorig jaar al akkoord ging. Volgende week maandag (15 augustus) begint die renovatie.

De gevel krijgt een heel andere uitstraling, zegt de gemeente. Het raadhuis is volgens haar aan onderhoud toe en voldoet niet meer aan de eisen van het bouwbesluit.

2500 m2

In totaal wordt er 2.500 vierkante meter aan houten planken van de gevel vervangen door bamboe. De renovatie duurt tot eind volgend jaar. Er is wel een pauze ingelast. De voorgevel wordt eerst in de steigers gezet en gerenoveerd tussen 15 augustus en 9 december 2022. Na een winterstop is de achterkant aan de beurt. Deze fase duurt van maart tot en met oktober 2023. Naast het vervangen van het hout door bamboe, worden er nog andere werkzaamheden uitgevoerd. De gevel wordt verder geïsoleerd en de kozijnen krijgen een waslaag. De betonnen elementen worden fris geschilderd, zegt de gemeente.

Duurzaamheid

Bamboe is volgens haar een duurzaam alternatief voor hout. Het groeit sneller, is onderhoudsarm en brandvertragend. Ook komt er een extra isolatielaag van 12 centimeter tussen de gevel en de bamboeplaten bovenop de huidige isolatie van 3 centimeter. Hierdoor gaat het energieverbruik van het raadhuis omlaag, zegt de gemeente. Het hout van de huidige gevel wordt hergebruikt. Een deel gaat naar de herinrichting van de publiekshal, de rest wordt gebruikt in andere vastgoedprojecten van de gemeente.

Bereikbaarheid ingang

Tijdens de gehele renovatie blijft het raadhuis en de entrée toegankelijk. Er komt een ruime ‘tunnel’ onder de steigers om een veilige doorgang te creëren. Ook blijft er ruimte om fietsen te parkeren voor het raadhuis en blijft de laad- en losstrook voor leveranciers intact. Mensen die een huwelijk gepland hebben worden door de gemeente ingelicht.

11 COMMENTS

 1. Het raadhuis staat daar op een totaal verkeerde locatie: Decentraal en slecht bereikbaar. Bovendien kan het publiek (Amstelveners en bezoekers) niet genieten van de mooiste locatie van de regio. Die houden bestuurders en ambtenaren heel zelfzuchtig voor zichzelf. Het typeert het soort bestuur dat wij hebben.

 2. Verkoop het gebouw aan Van der Valk. Dan kunnen eindelijk veel meer mensen er plezier van hebben ipv de egoïsten die er zitten.

 3. Nergens staat hoeveel besparing aan energie die isolatie met bamboe oplevert. Ook staat nergens de afschrijving op dat systeem. Ik kan mij dan ook niet aan de indruk onttrekken, dat deze “argumenten” gebruikt worden om weer eens wat nieuws te laten zien. Dan vind ik de prijs van die renovatie wel erg hoog, zeker als je weet dat de reserves wel erg snel slinken en dat er schreeuwende tekorten zijn op jeugdzorg en soc woningbouw,

 4. Cache-misère noemen ze dat in Frankrijk.

  Geef dat gebouw en die locatie een publieke bestemming ipv een privépaleis voor de lokale bureaucratie.

 5. Lezen is kennelijk moeilijk voor Frank.
  Er wordt niet met bamboe geïsoleerd. Er komt wel een extra isolatiemateriaal van 12 cm tussen de gevel en de bamboeplaten. Dat is nu 3 cm. Dat bespaart wel energie. En een gevelrenovatie na ca 45 jaar lijkt me vrij normaal.
  En plezier bij van der Valk? Daar zullen weinig Amstelveens een hotelkamer nemen, zelfs niet voor een uurtje of twee. En het restaurant is vast niet gratis.
  Raadhuis staat overigens keurig midden tussen noord en zuid Amstelveen. Stadshart is 500 m. Uw gescheld zal wel door de warmte komen. Dat heeft u niet nodig.

  • En Willem hoeveel % bespaart dat dan aan energie?
   Overigens is het gemeentehuis zeer slecht bereikbaar als je niet over een auto beschikt en slecht ter been bent.

 6. Het raadhuis staat aan de rand van de bebouwde gemeente en niet in het midden daarvan, zoals het hoort om het echt als huis van de gemeenschap te kunnen laten functioneren. Je kan aan een stad of dorp vaak zien of het stadhuis in het centrum staat of daarbuiten. Gemeentehuizen zorgen namelijk goed voor zichzelf en hun directe omgeving. Amstelveen bevestigt die regel.

  De keuze voor die locatie was en is zelfzuchtig. Vandaar die harde betiteling van degenen die in die foute keuze volharden om exclusief te kunnen blijven genieten van de mooiste locatie van de regio.

  Vroeger konden bezoekers in de wachtruimte nog even meegenieten van het uitzicht op die mooie Poel. Nu is zelfs dat niet meer mogelijk. Buiten zie je daar veel geparkeerde auto’s en binnen alleen loketten en dichte deuren. Amstelveen op z’n best.

  De vestiging van een onbetaalbaar restaurant plus villa naast het ‘gemeentehuis’ heeft het exclusieve karakter van die prachtige plek versterkt. Die is alleen bedoeld voor mensen die bij de club horen.

  Een hotel-restaurant met een brasserie, vergaderzalen, terrassen en een speeltuin, bijvoorbeeld van Van der Valk, is precies wat op die plek had moeten staan. Daar hadden Amstelveners en bezoekers tenminste écht plezier van gehad.

  Willem, gezien jouw stellingname ben ik benieuwd wie jij bent.

  • De plaats van het gemeentehuis is uit de geschiedenis van Amstelveen geboren. Dat weet jij net zo goed , app! Nu zou het inderdaad in het Stadshart moeten staan. Maar dat kost heel veel geld. Misschien het Cobra eruit en het gemeentehuis erin. En niet die grond verkopen van het oude gemeentehuis, laat ze het maar verhuren/ erfpacht. Amstelveen heeft al meer dan genoeg van haar eigen grond verkwanseld voor gewin op korte termijn.

 7. Het gemeentehuis had aan het Handelsplein in het Stadshart moeten komen, in de gebouwen die op kosten vd gemeente (ons, dus) jarenlang leeg hebben gestaan. Een duur schandaal waaraan lokale media natuurlijk geen aandacht hebben geschonken.

  Ook de totstandkoming van het exclusieve restaurant op die unieke lokatie aan de Poel verdient ook nog steeds nader onderzoek naar schimmige deals ten koste van het publiek dat niet kan genieten van de mooiste locatie van de regio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.