“Ik eet wel eens honing” zei wethouder Adam Elzakalai zaterdag. Wat niet wegnam dat hij, als verantwoordelijk bestuurder voor het A9-project, toch de Amstelveense versie van de landelijke Imkerdagen (dit weekend) in de Stadstuinen bezocht. Hij kreeg daar een pot honing overhandigd. Vreemd is de houding van de wethouder niet, want zijn VVD-partijgenoot Jozias van Aartsen zei ooit, toen hij minister van Landbouw werd, dat zijn enige kennis daarvan het feit betrof dat hij weleens melk dronk.

Overigens kreeg Elzakalai veel te horen over bijen en Imkers van Jan Westerhof van de NBV Amstelland, die ongeveer 170 leden uit Amstelveen en omgeving telt.

Eitjes

NBV staat voor Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Westerhof vertelde onder meer dat de koningin van een bijenvolk, zelf vier jaar levend, als enige in een volk eitjes kan leggen en de rest van de zogeheten bijen, zeker de zomerbijen, maar enkele weken leven. De koningin paart overigens met tientallen darren, die zij al vliegend achter zich aan krijgt, en houdt er daarna een soort spermatheek op na waaruit zij kan putten om eitjes te bevruchten. Overigens zijn de darren (mannen dus) na de paring hun geslachtsorganen kwijt en sterven.

A9

De bijen hebben blijkbaar alles met de verbreding van de A9 te maken. Imkersvereniging Amstelveen en Rijkswaterstaat plaatsten samen een jaar geleden een bijenkast in de Stadstuinen. Daarin werd ook bijenvolk ondergebracht, dat volgens Westerhof het zeer goed doet, dankzij de weelderige in de omgeving, de Stadstuinen dus. Marie Janke Damoiseaux, projectleider Buurbouw bij Rijkswaterstaat, vertelde dat zij de aanwezige kast ook voor educatieve doeleinden gebruikt. Ook tijdens de Imkersdag kwam jeugd naar het bijenvolk om er meer over te weten te komen en aan een van de stands hun gezicht te laten schminken. De Imkerdagen waren bedoeld om jongeren en ouderen het nut van bijen, waarvan er overigens 20.000 verschillende soorten bestaan en er maar enkele in volken leven voor de honing, aan te tonen. In het eerste jaar van het volk in de Stadstuinen heeft dat honing gemaakt die tijdens de Open Dagen verkrijgbaar was.

Bed & breakfast

Leden van de NBV Amstelland waren zaterdag en zondag van 11 tot 16 uur aanwezig in de Stadstuinen aan de kant van de Laan van Deshima. De Imkersvereniging gaf daar alle mogelijke uitleg over het leven van een bijenvolk en liet de honing proeven. Kinderen konden ook raden hoeveel bijen er samen in de bijenkast wonen. Als het juiste aantal werd geraden, kreeg men een pot echte Amstelveense honing. Imkers vertelden ook hoe men een bed & breakfast voor onder meer bijen kan creëren op een balkon of in de tuin. En Rijkswaterstaat zou RWS niet zijn als ook geen informatie werd gegeven over de A9.

Foto: wethouder derde van links, Imker Westerhof uiterst rechts

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.