De belangstelling voor de tijdelijke kunstroute door Bovenkerk en Westwijk was zaterdag groot. In groepen fietsen inwoners, onder wie een minimaal aantal raadsleden (bijvoorbeeld van AVA en 50Plus), langs de zogeheten biotoop. De route, waarlangs zes kunstenaar zorgden voor nieuwe kunstwerken, blijft tot en met 25 september in takt. Cultuurwethouder Herbert Raat opende in restaurant Colijn aan de Noorddammerlaan ’s middags de route, maar toen waren de fietsers en al geweest. Die kregen, evenals de wethouder, uitleg van de kunstenaars, die hun werken maakten in gesprek met de buurt.

Bij de Museumtram bevond zich bijvoorbeeld de door het kunstenaarsduo Frank en Michel het kunstwerk ‘eeuwig landschap’ te bevinden.

Vlinders

Het duo had daar op een stuk braakliggend terrein natuurverschijnselen nagebootst met onder meer lichtgevende vlinders. Natuurliefhebbers konden op de foto en die delen op sociale media met de hashtag #praediumunique. Raat ging er zelf kijken (foto). Even verderop op de Noorddammerlaan, bij restaurant Silversant, bij et begin van het Amsterdamse Bos, had Liesbet Bussche het kunstwerk ‘Vrije Vogels 2-022”, een soort schakeltketen met als ‘bedeltjes’ de silhouetten van de bonte specht, de blauwe reiger, de raaf, de ijsvogel en de kraai die in het Bos allemaal in het Bos te zien zijn. “Gezamenlijk strijken zij tijdelijk aan de rand daarvan neer, waar het groen overgaat in beton”, zegt Liesbet Bussche. Ook bij haar ging Raat kijken.

Keramiek

Als onderdeel van de biotoop (letterlijk: een ruimtelijk min of meer homogeen gebied, bewoond door een typische levensgemeenschap) is een kunstzinnige route uitgezet, waarlangs Hilde Onis 26 keramieken maakte en die ophing tussen takken van bomen. Van heel de biotoop is een papieren plattegrond beschikbaar. De fietsers kwamen zaterdag veelal met eigen vervoermiddel, maar er waren ook door de gemeente aangeboden rijwielen. De zes kunstenaars delen volgens de gemeente hun fascinatie voor de manier waarop de leefomgeving invloed uitoefent op de mens en andersom.Zij lieten zich voor hun ontwerp inspireren door de locatie waar hun werk komt te staan, zoals door de ‘schoonheid van herhaling’ in een nieuwbouwwijk, groene stroken als aders door Westwijk of de paden langs de Poel. De locaties zijn aangedragen door buurtbewoners via de website Denk mee Amstelveen.

1 REACTIE

  1. En daar hebben we weer de niet weg te schieten hr. Raat op de foto!
    Het wordt bijna lachwekkend en werkt op deze manier nog contra-productief ook, want de hoeveelheid foto’s van deze man is langzamerhand over de top.
    Bij vele Amstelveners wekt het zelfs irritatie op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.