Joris Luyendijk is donderdagavond 30 juni (19.30 uur) bij boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Journalist en programmamaker Mojdeh Feili interviewt hem over onder andere zijn jongste boek ‘De zeven Vinkjes’. Verder zijn er voordrachten van onder anderen Marjolein van Ziel.

Luyendijk is auteur van de boeken ‘Het zijn net mensen’ en ‘Dit kan niet waar zijn’. In zijn laatste boek geefr hij toe aan de zeven vinkjes te voldoen.

Niet gediscrimineerd

Die behelzen de witte, hoogopgeleide, ABN-sprekende, heteromannen, wonend in de Randstad en wier ouders ook hoogopgeleid zijn. Als men die zeven vinkjes heeft, ligt men mijlenver voor op de rest van de maatschappij, vindt Leyendijk. Dan kan men niet gediscrimineerd worden en hoeft men zich nooit ergens aan te passen, omdat iedereen zich altijd aanpast aan hen.

Joris Luyendijk behoort tot deze groep niet-discrimineerbare en sociaal onkwetsbare Nederlanders, zegt hij. Hij is immers een witte autochtone heteroman uit een ‘goed nest’ met aan de muur diploma’s van het Gemeentelijk Gymnasium te Hilversum en de Universiteit van Amsterdam. De zeven vinkjes volgens Joris Luyendijk: Minstens één hoogopgeleide en / of welgestelde ouder, minstens één in Nederland geboren ouder, man,
hetero, wit, gymnasium of vwo, universiteit

Uitgangspositie

In ‘De zeven vinkjes’ probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat het met een land doet als mannen als hij er de dienst uitmaken. Want op ontzettend veel plekken helemaal bovenin de politiek, de serieuze media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt de baas gespeeld door een man zoals Joris Luyendijk. Het hébben van deze vinkjes is uiteraard niet erg, maar hoe zorgt men er voor een goede bondgenoot te zijn voor de medemens die deze vinkjes niet bezit?
Bij de kassa van de boekhandel is het mogelijk om kaartjes te kopen, ook nog op de avond zelf. Het entreegeld bedraagt €5. Aanmelden is niet verplicht, wel fijn, en kan via info@venstra.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.