Volstrekt zonder de media in te lichten, blijkt de gemeente donderdag een geheime bijeenkomst met vrijwilligers die zwerfafval verzamelen te hebben gehouden. Dat werd, zoals gebruikelijk, achteraf in een zogeheten persbericht meegedeeld. Waar de meeting werd gehouden, is ook niet bekend gemaakt.

Agendapunten waren volgens de gemeente onder meer het aantrekken van nieuwe vrijwilligers en het aanbieden van meer afvalknijpers en -zakken stond op het programma. Zij wil vast kwijt dat zaterdag 17 september de wereldwijde Cleanup Day wordt gehouden, de opschoondag waarvoor men zich nu al kan aanmelden via duurzaamamstelveen@gmail.com.

Rapers

De gemeente zegt dat er 170 actieve afvalrapers in de stad zijn, maar de media horen daar slechts bij als het qua promotie past.

Wethouder Floor Gordon (wijkbeheer) schijnt er bij te zijn geweest of later haar licht over de happening te hebben laten schijnen. Dat blijkt uit het zogenaamde persbericht niet. Zij vindt in elk geval dat de vrijwilligers helpen zogenaamde ‘hotspots’, plekken waar veel rondslingerend afval ligt, in kaart te brengen. “Met de tips van de vrijwilligers komen we tot nieuwe inzichten”, zegt ze.  De gemeente is deze maand gestart met het monitoren van hotspots en op die plekken

extra afvalbakken te plaatsen. Er is ook voor die locaties een plan van aanpak om het zwerfafval terug te dringen, bijvoorbeeld door de inzet van communicatiemiddelen, zoals containerstickers.

Tips

De (onbekende) vrijwilligers schijnen op die  geheime bijeenkomst ook de tip de hebben gegeven boodschappen in meertalig door te geven. De avond schijnt ook in het teken te hebben gestaan van het aantrekken van nieuwe vrijwilligers, waarom al vast de media werden geweerd. Hoewel de bestaande vrijwilligers aanraadden vaker zwerfvuil te rapen en de hun verhalen te communiceren, om de zichtbaarheid te vergroten. Kennelkijk gebruikt de gemeente daar dan het liefst de eigen communicatiekanalen voor en wil zij zo weinig mogelijk met media te maken hebben.

De gemeente wil wel kwijt dat er tijdens die geheime meeting ‘veel creatieve ideeën’ zijn bedacht, zoals een schoolpleinenrace, waarbij basisscholen strijden om het schoonste schoolplein, en het ter beschikking stellen van hesjes

met de activerende tekst: ‘Ik ruim op, u ook?!’ Volgens de gemeente worden ideeën en tips van de vrijwilligers meegenomen in de aanpak van zwerfafval.

Zie ook https://www.nederlandschoon.nl/supporter-van-schoon/world-cleanup-day/

4 COMMENTS

  1. Ook al geheim? De gemeentelijke transparantie in Amstelveen begint onderhand “Russische” vormen aan te nemen.

  2. De afdeling communicatie van de gemeente Amstelveen moet zichzelf weer vernieuwen na de corona pandemie en weer communiceren met de buitenwereld zoals dat in 2019 gebeurde. De krampachtige bescherming van de gebeurtenissen door met het gemeenschap betaalde activiteiten moeten gewoon openbaar gebeuren en niet als geheime operaties beschouwd worden. Vreemde opvatting, want het is niet van deze tijd

  3. Mee de 2 bovenstaande reageerders volkomen eens. De gemeente maakt zich hier ook belachelijk mee. Ik durf zelfs te stellen dat dit contra-productief werkt.

  4. Johan Bos, wat is het verschil tussen ‘zonder media’ en ‘volstrekt zonder media’? Het is bekend dat u graag overdrijft, maar ook dát kunt u overdrijven.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.